669 de zile a durat protestul mut Vă Vedem din Sibiu, care a născut prietenii, legături puternice și mai ales un sentiment de apartenență la Cetate. Am rezistat, în ploaie, frig, iarnă și vară, în tăcere, înarmați doar cu determinare și mesaje scrise pe hârtii, purtând valize și vorbe înțelepte la Agora în miez de noapte.
Suntem din nou împreună în fața altui dușman, mult mai perfid. Nucleul Vă Vedem este acum Vă Ajutăm din Sibiu. S-a născut din câteva telefoane și un grup înființat rapid pe Facebook, cu o singură dorință în minte: să ajute. Concret. Acum, când nici nu imaginăm orizontul nevoilor în vremuri de pandemie. Organizarea curge natural prin venele tuturor celor obișnuiți cu implicarea. Descrierea e simplă : Acest grup este un răspuns umanitar la agresivitatea unui virus. Și un apel la responsabilitate civică. “United we stand, divided we fall! ”
Creat în 10 martie, grupul Vă ajutăm din Sibiu numără acum 3746 membri. Pornit de la un formular simplu de înscriere voluntari, pentru a livra cumpărături persoanelor în vârstă, apoi a urmat formularul specializat pe categorii de voluntari și de riscuri asumate. Voluntari psihologi pentru comunicarea cu cei în nevoie, voluntari în centrele de carantină, voluntari empatici, șoferi pentru transporturi. Informații punctuale, la obiect, materiale de tipărit și împărțit prin scări de bloc, pe paginile tuturor, despre măsurile de prevenție și posibilitățile de ajutor. Împreună cu Crucea Roșie Sibiu, Fundația Comunitară Sibiu, alte organizații și mici grupuri de inițiativă s-au concretizat acțiuni, proceduri și rezultate. Comunicarea și deplina deschidere au facilitat cooperarea cu celula instituțională de criză, cu Direcția de Sănătate Publică și autoritatea județeană. Ajutorul este binevenit și apreciat, este recunoscută nevoia de voluntari responsabili și instruiți.
Eforturile se concentrează pe pregătirea și dotarea unităților medicale. Donațiile sunt impresionante, antreprenorii locali au deschis calea pentru achiziționarea unei linii de testare pentru Spitalul Județean, se asigură teste, echipamente pentru terapia intensivă, consumabile pentru protecția personalului medical și a celor implicați direct în lupta antiCovid19.
Inițiativa Fundației Comunitare care a transformat evenimentul simbol Maratonul Internațional Sibiu în Maratonul online al donațiilor – O comunitate + Un Spital a capitalizat generozitatea a 1295 de donatori persoane fizice și numeroase companii care contribuie direct, prin sponsorizări în bani și în echipamente. Mobilizarea și solidaritatea s-au dovedit contagioase, bulgărele fierbinte de umanitate și responsabilitate se rostogolește și crește, sosesc mesaje de unitate și exemple preluate :
”Constanța unită – Salut, Sibieni! NE-AȚI INSPIRAT, vă mulțumim! Ne-am constituit și la Constanța, atragem voluntari, încercăm sa stăm în legătură și mai ales sa prevenim!” Comunități reziliente în contextul COVID-19, Celula de Criză Arad – Scut pentru Spital, Ajutăm-Civic.Suport Cluj, sunt doar câteva din grupurile civile în acțiune, pentru comunitățile lor. Rețeaua de Solidaritate urmează!
Multe felicitari pentru organizarea societatii civile in Sibiu. Eu sunt din Brasov si desi locuiesc in Boston m-am legat tare in ultimele saptamani de actiunile care se organizeaza in Brasov. Si Brasovul are un grup similar care se numeste Va Ajutam din Brasov. Sper din toata inima ca aceasta organizare incredibila a societatii civile din Romania sa persiste si dupa ce criza COVID-19 se termina. Eu voi continua sa ajut pe cat pot.