Când ești sănătos, ai o mie de dorințe. Când ești bolnav, ai una singură: să te faci bine.
Suntem cu toții preocupați zilele astea de efectele coronavirusului asupra celor sănătoși si mai ales asupra celor cu boli cronice, asupra economiei și mersului societății. Suntem de-a dreptul speriați de ceea ce s-ar putea întâmplă cu noi și cu cei pe care-i iubim la momentul în care vom fi contractat virusul COVID-19. Este normal să reacționăm astfel. Ne luăm măsuri de prevenție. Încercam să-i educăm și pe cei din jurul nostru. Ne informăm, învățăm din mers să facem diferență între fake news și știri reale, între informații care pot face diferența și informații mai puțin relevante.
Totuși am impresia că ne epuizăm resursele pentru a semnala imperfecțiunile, pentru a critica guvernele și pe semenii noștri care nu au înțeles încă gravitatea situației și încă nu ne concentrăm suficient pentru a proteja ceea ce funcționează.
Atât în Europa dar mai ales în România sistemele de sănătate nu au fost dimensionate pentru o astfel de criză. Nu vreau să vorbesc aici despre capacitatea de a trata bolnavii infectați cu complicații pulmonare. Despre asta s-a scris iar unele state au reușit să aloce resurse suplimentare și să se organizeze mai bine.
Problema majoră pe care o văd este aceea că personalul medical are un risc mult crescut de a contracta virusul față de media populației. Până și la război e mai simplu. Trimiți mai întâi militarii profesioniști, apoi rezerviștii și în cele din urmă faci recrutări în populația generală. În fața unui dezastru medical nu poți forma doctori și asistente peste noapte. Te bazezi pe ceea ce ai și te rogi ca ei să facă față situației. Dar sunt și ei oameni. Au familii, au pacienți, nu au ceea ce le trebuie și știrile de la televizor nu prea îi ajută. Citind apelul unui medic din Bihor am înțeles că situația este mult mai gravă decât cea descrisă de autoritățile din România. Nu au măști, nu au medicamente și simt că sunt mințiți.
Ce trebuie să facem noi pentru a-i proteja? Nu ne mai ducem să stăm la coadă pentru un consult “preventiv”. Sunăm la cabinet sau la spital. Nu ne mai ducem la medical specialist pentru prelungirea rețetei pentru o boală cronică. Sunăm la medicul de familie și acesta ne orientează către calea cea mai sigură pentru a ne putea lua tratamentul.
Unele state au luat deja măsuri pentru a facilita accesul direct la farmacie pe baza tratamentelor deja administrate sau a celor noi prescrise de către medici. În Israel rețeta se trimite direct prin QR code către pacient. În Austria rețeta se transmite direct la farmacia cea mai apropiată de casă. Informații AICI. Chiar și în România au început să se ia unele măsuri în aceasta direcție. Decretul Prezidențial privind starea de urgență emis în data de 16 martie dă posibilitatea CNAS și MS să flexibilizeze accesul la aceste tratamente. Îl puteți citi AICI (capitolul III). CNAS s-a conformat deja și a dat posibilitatea medicilor de familie să continue unele tratamente inițiate de specialist. Detalii AICI.
Nu vă mai duceți la medic înainte să sunați. Informați-vă, protejați-i pe ei și protejați-vă pe voi… indiferent de țara unde vă aflați. Vom avea nevoie de medici pentru a ne trata copiii, părinții și pe noi înșine de multe alte boli. Haideți să nu-i sufocăm, ci să-i ajutăm! Stați acasă!