Psiholog Socol Adrian-Florin – Fundația Estuar
Nu mai vorbi doar despre ce se întâmplă în spital, va fi suficient timp după ce se termină.
Păstrează discuțiile despre ce se întâmplă la spital cu colegii de muncă. Probabil că tentația de a vorbi despre ce se întâmplă la job este mare și că toți oamenii vor să afle cât mai multe lucruri despre ce se petrece acolo, însă asta nu o să te ajute sa te deconectezi și să te încarci cu energie. Valorifică cât de mult se poate timpul de acasă pentru a te relaxa, va fi suficient timp pentru a vorbi despre ce trăiești acum în viitor când totul se va liniști și toată lumea va avea timp de reflecție. Păstrează poveștile pentru atunci, vom fi toți curioși să aflăm cum a fost!
Învață să te ierți.
Toată lumea va munci mult în această perioadă, probabil că vei face ture suplimentare sau vei munci mai mult până vei apuca să iei o pauză, vei avea de făcut lucruri pe care nu le-ai mai făcut până acum. Inevitabil în tot acest timp vei face și greșeli. Dacă până acum era acceptabil să ai standarde înalte și să ceri foarte mult de la tine, poate că acum este un moment bun să începi să te și ierți pentru deciziile mai puțin inspirate pe care le vei lua. În cazul în care nu reușești să faci asta acele greșeli te vor urmări, vei ajunge să te expui și mai mult și asta nu o să te ajute nici pe tine, nici pe pacienții pe care o să-i tratezi. Acceptă că ești om!
E frustrant să nu ai tot ce trebuie, dar dacă nu poți schimba asta încearcă să nu ruminezi.
Probabil ca nu lucrezi în cele mai bune condiții și că nu ai la dispoziție toate materialele necesare pentru a-ți face munca la nivelul pe care ți-l propui. Am observat că asta îi face pe oameni să se concentreze foarte mult pe lipsuri, iar mintea se întoarce din nou și din nou la toate acele aspecte negative ale experienței. Noi numim asta ruminație sau despicarea firului în patru, iar asta e o cale sigură către depresie. Încearcă să te ții departe de ea.
Încurajează-ți colegii și cere încurajări de la ei.
Poate că în mod normal asta nu se întâmplă și nici nu simți o mare nevoie pentru așa ceva, dar acum este o situație specială. În tot acest război ai nevoie de oameni care să îți ridice moralul și la final de tură să iți spună o vorbă bună, să iți aducă aminte ceva curajos din ziua respectivă, de o decizie care a salvat situația sau de cum ai fost de folos echipei sau pacienților. Te va ajuta să te întorci și mâine și să te dedici din nou muncii tale.
Creează un ritual de decontaminare psihologică când ajungi acasă.
Am citit multe materiale despre cum să-ți creezi un spațiu în care să lași hainele și să te decontaminezi după ce ai fost în spital. Cred că este la fel de important să-ți creezi și un spațiu de decontaminare mintală atunci când ajungi acasă, să iți aduci aminte că acela este spațiul în care ești în siguranță, creează-ți ritualuri care să te ajute să te relaxezi și să te reconectezi la atmosfera de acasă.
Compasiunea față de tine.
Poate că nu este cel mai la îndemână concept pe care să îl aplici în aceasta perioadă, însă este unul la care eu ca psiholog țin foarte mult, deoarece are un efect pe termen lung asupra stimei tale de sine și asupra sănătății tale mintale. În cazul în care simți că situația te depășește, că ești dezamăgit de o decizie pe care ai luat-o, când simți vinovăție față de un comportament sau o alegere făcută încearcă să iți notezi pe o foaie ce i-ai spune cuiva la care ții și pe care îl iubești foarte mult și care iți povestește situația respectivă. Ce cuvinte i-ai spune, pe ce ton, cum ai reacționa față de el? Încearcă să notezi toate acele lucruri pe o foaie sau în telefon ca să ți le poți reaminti atunci când ai nevoie.
Ai grijă de tine!
Știu că este un truism și că toată lumea știe că și în avion prima dată îți pui ție masca și abia apoi cuiva care nu se poate ajuta singur, însă este un adevăr atât de banal încât tindem sa uităm de el. Pentru cei care iși aleg profesii de salvator este des întâlnit să funcționeze pe un tipar de sacrificiu și să nu dea foarte mult interes propriei suferințe. Așa că ai grijă de tine cum ai și de pacienți, ai grijă să mănânci, să bei apa, să te odihnești, să te relaxezi, să vorbești cu oamenii pe care îi iubești, să asculți muzică, să vezi un film și ai grijă de corpul tău dacă îți da semnale că nu mai poate. O să ai nevoie de tine funcțional și când toată această criză se va fi terminat.
Foarte adevarat!