de Dana Hering, 17.04.2020
Criza care a cuprins Europa și întreagă lume a scos la iveală vulnerabilități și diferențe majore între segmentele diasporei românești. Numeroși cetățeni români rezidenți în Europa, în țări considerate zone roșii, dar nu numai, au lansat apeluri #stauacasă, înțelegând necesitatea izolării și riscurile unei călătorii în țară. Dorul de familii și prieteni se consumă acum în lungi convorbiri telefonice sau în întâlniri pe Skype.
Dar ce se întâmplă cu cei pentru care acasă înseamnă România?
Criza COVID, declanșată pe neașteptate, a aruncat în aer siguranța, planurile de viitor, locurile de muncă și speranțele a zeci de mii de români, prinși de evenimente între două lumi.
Cu excepția celor cu rezidență permanentă și un acoperiș stabil deasupra capului, mulți români aveau contracte sezoniere sau erau detașați temporar. Și mai mulți și-au pierdut peste noapte locurile de muncă în hoteluri, restaurante, șantiere și celelalte sectoare economice afectate de restricții. Tot cetățeni români sunt și cei care muncesc fără forme legale, scăpați prin plasa autorităților locale, al căror număr n-a fost niciodată cunoscut de către autoritățile române.
Cereri de ajutor dintre cele mai diverse au început să fie trimise prin mesaje, pe toate canalele de comunicare. De la găzduire, la nevoia de alimente, de informații sau dificultatea de a lua legătura cu autoritățile române, necazurile cu care cei din diasporă se confruntă au necesitat o organizare rapidă pe mai multe planuri și multe eforturi orientate spre direcții neașteptate.
“Ajutați-ne să ne repatriem”. Astfel au sunat multe dintre apelurile disperate ale unor oameni pentru care întoarcerea în țară, la familiile lor, însemnă revenirea acasă, nu o plimbare sau o vacanță de Paști.
Echipe de voluntari din toate colțurile Europei s-au confruntat cu acest gen de cereri. Mulți oameni au nevoie de asistență și îndrumare în legătură cu autoritățile, nu numai cu cele romanești, dar și cu cele din țara în care munceau. Nu puțini sunt cei care au nevoie de suport moral, de un sfat și înțelegere. Pe partea de intervenție legală, sunt mulți cetățeni români care nu își cunosc drepturile și nu știu, de exemplu, că beneficiază de asistență medicală gratuită în toate țările afectate de pandemie. Se adaugă de multe ori dificultatea de a lua legătura cu ambasadele și oficiile consulare, ce se văd depășite de volumul mare de cereri și probleme.
Problema repatrierii este una foarte complexă, datorată condițiilor de tranzit impuse de state, închiderea granițelor, restricții de circulație pe șosele, iar traficul aerian este redus la minimum. În cele mai multe cazuri orientarea a fost spre găsirea de soluții și variante locale și, în puține cazuri, de repatriere acolo unde a fost posibil transportul.
“Nu mai am nici o veste de la fratele meu”. Rămași fară vești, cei plecați sunt căutați de cei dragi prin intermediul echipelor de voluntari. În aceste cazuri au fost activate serviciile de ordine din țara respectivă, poliție sau administrație, oamenii au fost găsiți, iar legăturile reluate. Colaborarea cu autoritățile locale s-a dovedit a fi de bun augur pentru cetățenii români aflați în situații dificile, care au fost apoi ajutați și integrați de către serviciile sociale ale țărilor respective.
”Mama mea e singură și nu se poate mișcă din casă, aveți pe cineva să ia legătură cu ea?” În aceste cazuri echipele de intervenție din diaspora i-au contactat pe cei din țară, în zona semnalată. Voluntarii s-au deplasat la adresă și și-au oferit ajutorul fie pentru cumpărături, fie pentru alte servicii necesare persoanelor în vârstă, cum e procurarea de medicamente. Atunci când ești la mii de kilometri depărtare, nu e puțin lucru să știi că părintele tău are un ajutor și un număr de telefon de încredere la care poate apela, pentru a fi ajutat în caz de nevoie.
Acestea sunt doar câteva exemple din activitatea intensă care se desfășoară la această ora în diaspora. Voluntari din toate țările și-au unit eforturile în echipe organizate, atât online cât și fizic. Oameni care activează în asociații, ONG-uri, partide, centre comunitare, specialiști în diverse domenii sau pur și simplu oameni buni, s-au unit să dea o mână de ajutor celor aflați în nevoie, într-o rețea care își consolidează firele, punându-i în legătură pe cei care au nevoie de ajutor cu cei care pot să-l ofere.
O rețea de solidaritate care trece dincolo de granițe, de orientări politice, de diferențe statut social sau de interese proprii.
O rețea a omeniei. Împreună!…