Într-un interviu acordat RFI, liderul Grupului Renew Europe și președintele PLUS a vorbit despre lanțul solidar creat de medicii români din diaspora cu cei de acasă: „Știu că s-a organizat o rețea a medicilor români care lucrează în alte țări din Europa tocmai în ideea de a ajuta colegii din România cu modele de proceduri și reguli pe care ei le respectă în această perioadă de gestionare a crizei COVID-19. Lucrurile acestea ar fi trebuit să le facă foarte clar statul, autoritățile publice,” a declarat Dacian Ciolos.
Încă din martie 2020 fostul premier al României a intrat în contact cu echipa Rețelei de Solidaritate având în cadrul unei teleconferințe un schimb de idei cu specialiștii și medicii români din diaspora, aflați în linia întâi în secțiile COVID-19 din Europa.
În urma acestei întâlniri Dacian Cioloș a preluat de la Rețeaua de Solidaritate un pachet cu ghiduri și proceduri intraspitalicești și de terapie intensivă în vederea facilitării adoptării acestora la nivel național. În acele momente Ministerul Sănătății nu emisese încă suficiente ghiduri și protocoale COVID 19, documentele oferind peste tot în lume un suport esențial pentru medici și personal sanitar în vederea evitării focarelor de infecție în unitățile medicale.
În aceste momente critice medicii români din diaspora au sărit în ajutor colegilor lor din țară selectând, traducând și avizând o serie de protocoale utilizate în spitalele lor din vestul Europei și diseminând masiv documentele în spitalele și în centrele de îngrijire din România. Tot atunci membrii Rețelei de Solidaritate, specialiști din mai multe țări europene și de peste ocean au contactat autoritățile românești oferindu-le sprijin și consultanță. Astfel, din martie au avut loc teleconferințe și transfer de informații cu medici șefi și specialiști în Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) din întreaga țară, cu secretarul de stat Raed Arafat, cu reprezentanți ai DSU, ai Președinției României, și ai Societăților Științifice Naționale.
Dialogul Rețelei de Solidaritate cu autoritățile românești continuă la diferite niveluri, cea mai intensă fiind momentan cea cu Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). Aceasta instituţie care funcţionează în subordinea Guvernului şi coordonarea prim- ministrului, a apelat la consultanța specialiștilor din Rețea în elaborarea și avizarea reglementărilor naționale de protecție în contextul măsurilor de relaxare.
O altă linie de acțiune a membrilor Rețelei de Solidaritate e colaborarea cu Ministerul Sănătății din Chișinău prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.
Pentru că pandemia COVID 19 a adus și un val uriaș de fake news, cele câteva sute de români de la Rețeaua de Solidaritate postează zilnic pe pagina web și pe pagina Facebook a proiectului conținut original realizat și verificat de către profeșionistii din Rețea. Aceștia au creat și o bibliotecă digitală accesibilă medicilor și publicului larg, cu sute de documente medicale cheie în contextul crizei COVID 19. Peste 30 de mii de utilizatori au accesat această bibliotecă, din cadrul site-ului www.reteauadesolidaritate.com doar în primele 24 de ore de la lansare.
La Rețeaua de Solidaritate și-au dat mâna peste granițe sute de medici și alți specialiști români din diaspora și din țară. Forța Rețelei de Solidaritate stă în diversitatea și interdisciplinaritatea membrilor săi care-și pun la comun competențele profesionale în colaborări cu autoritățile și în acțiuni civice ce pun în centru românii și binele public.