Azi s-a lansat Strategia Națională de Vaccinare anti COVID-19. Aceasta contine date privind responsabilii cu imunizarea populației, precum și centrele și etapele de vaccinare. De asemenea sunt definite grupurile prioritare și sunt prezentate aspecte legate de campaniile de informare și comunicare atat de necesare pentru a stimula încrederea publică în privința imunizării voluntare și gratuite prin vaccin. Conform strategiei, de implementare se vor ocupa Ministerul Sănătații, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne si STS.
În document se arată că în România se vor folosi doar vaccinuri autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului, astfel că fiecare vaccin va îndeplini standardele de calitate și de siguranță conforme cu ceea ce s-a stabilit în protocoalele internationale de studii clinice.
Recomandările privind grupurile prioritare au fost elaborate în concordanță cu documente emise de OMS și ECDC și se referă la:
- Personalul din domeniul sănătății
- Personalul din centre rezidențiale și medico-sociale
- Populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV-2
- Personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății
Un aspect important în strategia de vaccinare împotriva COVID-19 îl reprezintă campaniile de comunicare și informare, în acest sens lansându-se o platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 – #rovaccinare
Conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID 19, campaniile de comunicare vor integra reprezentanții asociațiilor profesionale, ai asociațiilor de pacienți, a personalităților din mediul cultural, educațional, a reprezentanților societății civile, având ca misiune informarea corectă a publicului și sensibilizarea acestuia cu privire la beneficiile imunizarii prin vaccin.
Întregul document al strategiei de vaccinare împotriva COVID 19 în România poate fi descărcat de mai jos:
Document al strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România