RDS: Vă veți vaccina împotriva Covid 19? De ce?
R:
Sigur că da. În Marea Britanie, unde profesez, a început vaccinarea conform strategiei naționale. M-am înscris voluntar pe lista celor care urmează să primeasca vaccinul la noi în spital. Alegerea vaccinării anti-Covid este una individuală și nu ar trebui impusă sau condiționată. Dar cred că orice medic trebuie să pună pe primul loc siguranța pacienților săi. Acesta e motivul principal pentru care aleg să mă vaccinez. Este cel mai sigur mod de a-mi proteja pacienții.
În Marea Britanie, strategia de vaccinare a început cu pacienții cei mai vulnerabili, adică cei din centrele de îngrijire a vârstnicilor împreună cu personalul din aceste instituții după care urmează personalul sanitar.
Agenția Medicamentului din Marea Britanie a aprobat vaccinul dezvoltat de BioNTech-Pfizer, pe baza studiului recent publicat în New England Journal of Medicine. Cercetarea a inclus peste 40.000 de participanți împărțiți în două grupuri de studiu – cei ce au primit vaccinul și cei ce au primit o doză placebo (o substanță fără nici un rol terapeutic). Concluzia principală este că vaccinul are un grad foarte înalt de eficacitate: 95% pentru toate grupele de vârstă studiate. Practic, doar 8 persoane din peste 18.000 au dezvoltat infecția după a doua doză de vaccin, în comparație cu 162 de persoane din grupul celor ce nu au primit vaccinul.
Printre efectele adverse comune de scurtă durată s-au numărat durere locală, oboseală, cefalee, febră sau dureri musculare. Aceste simptome nespecifice au fost observate însă și în grupul placebo într-o proporție mai mică. Nu au fost înregistrate reacții adverse severe la cei vaccinați.
Deși nu sunt într-o grupă de risc pentru o formă severă, ca medic am responsabilitatea să îmi protejez pacienții. Vin în contact zilnic cu aceștia și dacă aș fi asimptomatic, i-aș supune unui risc de infecție. De aceea mă vaccinez și acesta e mesajul pe care vreau să-l transmit și către medicii din România.
Vaccinul, pâna la urmă, e doar o altă metodă de a preveni răspândirea bolii. E ca și votul – cu cât participăm mai mulți la vot, cu atât mai bine merg lucrurile în țară. Dacă 60-70% din populație se va vaccina, vom dezvolta imunitatea de grup și atunci vom controla răspândirea virusului.