“Gradul de civilizație al unui popor se masoară după felul în care își tratează animalele” –Mahatma Gandhi
Prezentarea de azi trebuia să fie despre căluți înțelepți, care ajută copii bolnavi să aibă o viață mai bună. Să mă ierte Asociația Hip Tep că i-am amânat o ediție, însă evenimentele recente petrecute cu doi puiuți de urs, salvarea lor și atitudinea autorităților față de salvatori m-au determinat să vă expun azi povestea neromanțată a Prietenilor Berzelor, asociație de protecția animalelor, specializată în îngrijirea berzelor albe rănite, specie protejată prin lege.
În curtea cu berze și multe animale
Un mesaj inedit pe un grup mi-a atras atenția: se caută premergătoare, numite popular ”școală de mers” pentru reabilitarea …berzelor cu picioarele rupte. Prima vizită la Cristian: o poartă mare, ardelenească, pe o străduță străjuită de stâlpi pe care tronează cuiburi de berze. După poartă te întâmpină o mare de păsări, pisici, câțiva căței se încurcă între picioare și vreo doi mânji întind boticurile catifelate în căutare de mere. E o grădină a lui Noe, unde viețuitoarele rănite, abandonate sau chinuite au găsit sanctuar, îngrijire și foarte multă compasiune. Nu sunt lupte teritoriale între specii, există un soi de înțelegere și respect pentru durerea fiecăreia. Zeci de berze, cu aripi frânte, picioare rupte, bandajate și tratate, unele în cutiuțe de carton sau coșuri pe post de cuib te impresionează prin frumusețea și suferința lor. Sunt cele norocoase, salvate dintre fire electrice sau căzute din cuiburi, venite aici la Cristian din toată țara. O rețea ad-hoc de oameni cu suflet le asigură transportul sau o sună pe Miruna Gritu care se urcă în mașină și bate sute de kilometri ca să le aducă la centrul de reabilitare, să le îngrijească și apoi, dacă se întremează, le eliberează înapoi în natură.
Fiecare suflet, înaripat sau patruped, ajuns în centrul de reabilitare de la Cristian are o poveste și identitate. Berzele sunt botezate după locul de proveniență, ca Slobo, sosit de la Slobozia sau Sătmărica. Finalul fericit se scrie pentru unele atunci când sunt eliberate, după luni de îngrijiri atente. În ultima perioadă, datorită restricțiilor de circulație, transportul berzelor și altor animale în suferință a fost îngreunat, dar soluții inedite au fost găsite, chiar cu ajutorul șoferilor de tir.
Asociația Prietenii Berzelor își prezintă concis misiunea. Sunt oameni care vorbesc puțin și fac foarte mult:
Salvăm
Salvăm berze rănite, bolnave și orice alte necuvântătoare ce au nevoie de ajutor.
Reabilităm
Asigurăm hrană, adăpost și intervențiile medicale necesare supraviețuirii berzelor și altor animăluțe.
Reintegrăm
Atunci când vindecare este completă, eliberăm animăluțele în mediul lor natural.
Suporturi pentru cuiburi
Doctor în ecologie, cu o teză despre comportamentul berzelor albe, Miruna Gritu a petrecut sute de ore în turla bisericii din Cristian pentru a studia berzele, descoperind un adevărat sistem de comunicare al speciei. A făcut atunci primul proiect, construind suporturi pentru ca berzele să cuibărească în siguranță, cu ajutorul soțului ei care a executat manopera. Berzele obișnuiesc să-și facă cuib pe stâlpii de electricitate – iar asta însemna un pericol de scurcircuit, au fost cazuri când cuiburile au luat foc şi puii au murit. De atunci, de mai bine de 14 ani, berzele și alte animale suferinde sunt preluate și îngrijite de Prietenii Berzelor. Sunt numai voluntari, întreaga activitate este susținută din donații și formularele 230 de redirecționare a impozitului pe venit pentru ONG-uri.
Au făcut proiecte înscrise la Maratonul Internațional Sibiu pentru a colecta fonduri, prin alergători – ambasadori și susținători : ”Cu drag pentru barza albă” a acumulat suma necesară construirii a încă 19 suporturi pentru cuiburile de barză albă din județul Sibiu. În total 70 de cuiburi au fost construite și amplasate, în tot județul, de la începutul activității. Numărul berzelor și altor păsări îngrijite și eliberate e impresionant. Cele care nu reușesc să se întremeze suficient pentru a migra sau rămân cu sechele permanente sunt găzduite în centrul de reabilitare.
Căluți, măgăruși abandonați, vulpi și căprioare
Asociația Prietenii Berzelor salvează orice animal sau pasăre în suferință. Mânji abandonați, care abia se țineau pe picioare, hrăniți cu lapte din două în două ore, cai schingiuți de brute, pentru că nu se pot numi proprietari, măgăruși lăsați de izbeliște în plin oraș, chiar și două văcuțe slăbite și traumatizate, toate sufletele și-au găsit un adăpost, îngrijire și mângâiere din partea Mirunei Gritu și a voluntarilor săi. . În sera imensă peste iarnă stau zeci de berze, o lebădă rămasă fără o aripă, ulii, bufnițe, șoimi, pescăruși, căprioare, arici, vulpi, , dar și animale domestice abandonate.
Pe Mishu l-a hrănit cu biberonul, cu amestecuri speciale pentru mânji, până l-a pus pe picioare și s-a transformat într-un căluț vesel și fericit. Apple, Joy, Sparky..numiți după trăsături ale personalității sau după istoric, cum e cățelul Bujie, găsit într-un motor de mașină, căruia i-a restaurat încrederea în oameni și i-a găsit o familie adoptivă.
Întâmplări triste cu urși și neoameni
Din ce în ce mai multe incidente în care sunt implicate animale sălbatice se petrec în țară. Pentru că omul a distrus spațiul faunei, a defrișat fără milă mii de hectare de pădure și a lăsat animalele sălbatice fără habitat. Urși pe străzi, căutând flămânzi în tomberoane, urși loviți de mașini pe drumuri, lăsați cu orele în chinuri. Un ursuleț rătăcit în oraș a fost împușcat de autorități, care nu au fost capabile să găsească un veterinar care să-l tranchilizeze pentru a fi relocat. Recent un râs, această minune rară a naturii, a fost victima unui accident, nemaiputând fi salvat. Miruna Gritu și-a exteriorizat revolta, tristețea și neputința într-o postare în care relatează sfârșitul agonizant al unei exemplar dintr-o specie pe cale de dispariție.
Au decis să se implice sistematic în salvarea animalelor sălbatice, prin încheierea unui protocol cu Consiliul Județean, alături de vechii colaboratori asociația Animal Life, pentru a pune în aplicare prevederile legislației pentru protecția animalelor și proaspăt înființata Poliție a Animalelor. Cele două organizații, cu experiența multor ani în domeniu, își pun la dispoziție adăposturile, serviciile specializate de tratament, relațiile cu veterinarii și alte organizații pentru ca animalele în pericol să fie tratate uman.
Proiectul de anul trecut, înscris la Maraton, viza tocmai achiziționarea de unități de terapie intensivă mobilă speciale pentru animale sălbatice. În pofida pandemiei, Asociația și-a continuat activitatea și a dezvoltat specializarea în reabilitarea exemplarelor din fauna sălbatică, fiind singura organizație din județ și poate chiar din regiune cu competențe în domeniu.
Doi pui de urs în pericol și o amendă de 10.000 de lei pentru fapte bune
Vestea a căzut trăznet în comunitatea oamenilor buni și a ong-iștilor de pretutindeni. Miruna Gritu și Prietenii Berzelor ne informau că, după ce au salvat în regim de urgență doi pui de urs, transportându-i la o organizație specializată din județul alăturat, la Zărnești, au fost convocați de Garda de Mediu și li s-a aplicat o amendă de 10.000 de lei pentru ..braconaj??
Povestea pe scurt: un gospodar din Biertan a observat doi ursuleți singuri, slăbiți, pe lângă casa sa. A sperat că ursoaica va veni să-i recupereze, fiind știut că specia are mare grijă de pui. I-a ferit de câinii de stână și alte pericole, dar văzând că ursoaica nu mai vine și-a imaginat că probabil este moartă, așa că a sunat la un adăpost specializat în salvarea urșilor: AMP Libearty – Bear Sanctuary, susținut de Milioane de Prieteni. Aceștia au apelat urgent la Prietenii Berzelor, care se aflau mai aproape de locul unde erau puiuții de urs orfani, pentru a le evalua starea și a-i aduce la specialiști.
Constatând că ursuleții, în vârstă de doar 2 luni, sunt deshidratați, slăbiți și în pericol, Prietenii Berzelor au acționat urgent și i-au transportat imediat la Sanctuarul de urși, încercând fără succes să contacteze autoritățile locale în acest interval de timp. Pentru că erau conștienți și în temă cu procedurile, cu hârțogăraia care primează în fața stării de necesitate și a rapidității cu care era nevoie de acțiune, întâi au salvat ursuleții. După ce operațiunea s-a încheiat cu succes au apărut și autoritățile, care i-au convocat la sediu să dea explicații de ce sunt doi pui de urs transportați fără documente și le-au aplicat o sancțiune contravențională de 10.000 de lei. Adică 2000 de Euro, bani cu care sunt hrănite și îngrijite toate sufletele din centrul de reabilitare.
Ministerul Mediului susține că întâi se fac hârtii, în 3 exemplare, abia apoi se salvează un animal și că amenda este administrată legal.
Reprezentanții sanctuarului de urși de la Zărnești, asociația Milioane de Prieteni au replicat și explicat situația puilor de urs, care fără intervenția promptă a sibienilor de la Prietenii Berzelor, și-ar fi aflat fără îndoială sfârșitul, aducând argumentele pertinente.
Comunitatea oamenilor buni este revoltată de această situație, mii de mesaje au curs spre Garda de Mediu, ministerul Mediului, autorități. Se fac colecte pentru a plăti amenda, cu toată frustarea anormalității acestei rezolvări. Soluția este de a umaniza legea, care pune birocrația înaintea suferinței animalelor și nepăsării sau lentorii autorităților responsabile. Dar până la măsuri care să impună timpi de răspuns, intervenții urgente și să prioritizeze viața, evitarea suferințelor inutile, cei care acționează cu suflet și competență sunt pedepsiți. Nicio faptă bună nu rămâne neamendată… Dar Prietenii Berzelor și-au asumat aceasta și merg mai departe, alinând suferința necuvântătoarelor.
Fotografiile sunt preluate din albumele publicate de Prietenii Berzelor – vă invităm să vizitați secțiunea Fotografii, cu sute de imagini care stau mărturie despre activitatea și bucuriile lor.
ASOCIAȚIA PRIETENII BERZELOR
https://www.facebook.com/prieteniiberzelor
Str. XVI nr.10 , Cristian , Sibiu, Cod Poștal: 557085
0723-327-931
BANCA: BRD SIBIU
IBAN (LEI) : RO60BRDE330SV29845983300
SEIFT:BRDEROBU
PayPal:friendsofstorks@gmail.com