Astăzi este Ziua Animalelor de Terapie, celebrare inițiată de organizația PetPartners pentru a onora și recunoaște aportul celor care practică terapiile asistate de animale . Ne alăturăm cu bucurie demersului de conștientizare și informare a publicului cu privire la rolul pe care îl joacă animalele în îmbunătățirea sănătății și bunăstării oamenilor. Eroii ONG Bulevard sunt cai înțelepți și oameni dedicați, pionieri ai recuperării prin hipoterapie pentru copii cu dizabilități : echipa asociației Hip Tep.
Căluții vindecători
Ce este hipoterapia?
Terapia asistata de animale promovează interacţiunea pozitivă între om şi animal, prin încorporarea trăsăturilor psihologice, comportamentale şi fizice ale unui animal într-un mediu terapeutic, scopul fiind de a îmbunătăți calitatea vieţii şi de facilitare a procesului de recuperare. În Statele Unite, începând cu anii 60, a luat amploare activitatea de hipoterapie, existând în prezent peste 600 de centre unde se practică variate forme de terapie asistată de ecvine.
Hipoterapia este o terapie fizică, ocupațională și/sau logopedică, în care mișcările calului reprezintă mijlocul terapeutic. Hipoterapia este efectuată de o echipă terapeutică, caii utilizați în procesul terapeutic traversează un proces de pregătire și de certificare, iar terapia propriu-zisă este aplicată de un profesionist, fie psiholog, logoped sau kinetoterapeut. Scopul hipoterapiei este de a îmbunătăți funcționarea neurologică, a congniției, a mișcărilor corpului, a capacității de organizare și a atenției, pentru a stimula funcționalitatea generală a persoanei.
Care este ”secretul” hipoterapiei?
Relaţia, comunicarea şi gestiunea emoţiilor sunt elemente esenţiale ale apropierii dintre cal şi fiinţa umană, caii utilizează comunicarea emotională directă, apropierea faţă de cal necesită autenticitate , deoarece calului nu-i poţi ascunde emoţiile. Caii nu au prejudecăți, nu discriminează. Această realitate a inspirat o serie de proiecte ale asociației Hip Tep, sub deviza Pe cai suntem egali.
Hipoterapia adresează funcțional limbajul și vorbirea, prin inițierea și dezvoltarea vorbirii. Efectele asupra fizicului sunt: îmbunătățirea utilizării membrelor/extremităților afectate, stimularea bilateralității, îmbunatățirea aptitudinilor motorii fine si grosiere, a forței și a rezistenței fizice, îmbogățirea echilibrului ,a abilităților perceptuale/vizuale și coordonării (vizual-motor), reducerea deficiențelor senzoriale tactile și olfactive. Din perspectivă cognitivă: îmbogăţirea abilităţii de organizare, menţinerea atenţiei în sarcină, rezolvarea de probleme, îmbogăţirea memoriei de scurtă şi lungă durată. Latura psihologică – socială se reflectă prin facilitarea și stimularea activității de grup, ancorarea/orientarea în realitate, îmbogățirea abilității de exprimare a emoțiilor și învățarea atingerilor adecvate.
Terapie pe cai mari – despre Asociația HIP TEP din județul Alba
Înființată în 2009 de soții Balogh, Asociația Hip Tep s-a specializat în recuperarea și facilitarea integrării copiilor și tinerilor cu afecțiuni psihice, dizabilități senzoriale, fizice prin mijloace terapeutice și activități legate de cai. Au început prin a se informa și specializa în această ramură terapeutică, prin cursuri și certificări în Europa, deoarece în țară această activitate nu este reglementată. Caii de terapie sunt pregătiți special pentru această activitate și sunt testați și certificați.
Au demarat activitatea pe un câmp de lângă gospodăria de țară a părinților, pentru că acolo era un grajd și anexe pentru echipamente. Încet, încet, an de an, proiect cu proiect au construit, cu mâinile lor : manej, grajduri, depozit pentru furaje, pavilioane, alei și o atmosferă de vis.
La început au fost 5 copii participanți la terapie, în prezent peste 80 de beneficiari vin săptămânal la sesiuni de recuperare. Familiile multora au o situație materială precară și nu își permit costurile, astfel ca terapia lor este susținută gratuit, din proiectele câștigate penru a le oferi continuitate, rezultate încurajatoare în starea de sănătate și pași spre integrare. Beneficiarii sesiunilor de hipoterapie sunt copii cu Sindrom Down, Tulburare de Spectru Autist, tetrapareză, distrofie musculară, hemipareză, paralizie cerebrală, cu vârste cuprinse între 3 si 16 ani. Recuperarea și integrarea copiilor cu nevoi speciale reprezintă un efort susținut ani de zile, de părinți, cu sprijinul echipelor terapeutice. Fiecare caz prezintă o complexitate proprie și nu există o garanție a recuperării sau măcar a dobândirii unui grad de autonomie, ci doar mici sau mari progrese ale copilului. Aceste progrese se obțin prin sute de ore de terapie, însă intervențiile consacrate nu ating specific toate ariile de afectare
Ce activități se desfășoară la Centrul de recuperare Leorinț, pe lângă hipoterapie:
- îngrijirea cailor, lucrări agricole pentru a obţine hrana animalelor
- gimnastica pe cal, călăria de agrement
- testarea copiilor pentru a înregistra progresele obţinute si efectele aplicării acestei metode
- consilierea părinţilor pentru a fi informaţi cu privire la evoluţia copiilor
- organizarea concursului Cupa MOL Pentru Sănătatea Copiilor, acesta implică (regulament, cazare, masă, cadouri, juriu, promovare, cupe și medalii, program, invitații)
- promovarea hipoterapiei.
Oameni buni și cai de terapie
Balogh Csilla Katalin este logoped gradul I cu o experiență de 14 ani în logopedie și hipoterapeut. Coordonează, alături de soțul ei Csaba, cel mai răbdător ”însoțitor” de cai, centrul de recuperare de la Leorinț. Csaba este asistent hipoterapeut și cel care are dificila misiune de a menține totul funcțional și în ordine: îngrijirea cailor, cu prioritate, toată infrastrucura Asociației, construcțiile noi și mentenanța. Copiii lor au crescut printre cai și s-au implicat firesc în toate activitățile de îngrijire a cailor. Norbert, fiul cel mare, a devenit un reputat călăreț sportiv și susține dezvoltarea componentei de călărie de relaxare și agrement.
Cei doi terapeuți au studii de specialitate în domeniul pedagogiei, au participat la cursurile de formare cu tema Terapia și activitățile asistate de animale în dezvoltarea psihosocială umană, organizate de Universitatea Babeș Bolyai din Cluj. Ei au organizat și participat la conferințe naționale și Internaționale ca invitați -prezentatori și au promovat rezultatele hipoterapiei la Congresul Mondial de Reziliență derulat la Timișoara.
Emeșe este ”nava amiral” a Asociației, o iapă de rasă grea, de tracțiune, cu niște dimensiuni impresionante. A fost primul lor cal de terapie, fiind deja dresată și certificată în Ungaria pentru aceste activități. Uriașa blândă și răbdătoare, pe spinarea căreia copii aproape fac șpagatul pentru a încăleca, are un pas ușor și lin, ca o legănare. Este partener de logoterapie, dar are și o latură sportivă pentru copii care sunt stimulați prin practicarea voltijei.
Proiecte și realizări în peste 10 ani de activitate
Partener de nădejde în această călătorie a dezvoltării unei specializări terapeutice le-a fost mereu Mol România, prin programul dedicat ”Pentru Sănătatea Copiilor, derulat prin Fundația pentru Comunitate, dar și alți finanțatori privați care au înțeles profund nevoia de recuperare și integrare a copiilor cu nevoi speciale.
- În perioada 2011- 2021 Asociația Hip-Tep a fost susținută și a câștigat proiecte sociale în cadrul Programului Pentru Sănătatea Copiilor, finanțat de MOL România.
- Din 2016 organizează Concursul Național de hipoterapie, Cupa MOL Pentru Sănătatea Copiilor. La aceste concursuri fiecare copil se simte acceptat, iubit și încurajat. La cele 4 ediții ale concursului au participat 400 de copii, 43 de asociații din țară și peste 70 de voluntari.
- 2013 – 2014 : Raiffeisen Comunități a finanțat proiectul„ Visul micului călăreț” prin care 50 de copii cu nevoi speciale au beneficiat de ședinte gratuite de hipoterapie
- 2015: Premiul obținut în cadrul Programului Pentru Sănătatea Copiilor
- Premiul pentru Responsabilitate Socială în ONG , primit din partea Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România
- 2016: Certificat de apreciere pentru serviciile acordate ca furnizor de servicii sociale, din partea Consiliului Judetean și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba
Aprecieri venite din partea părinților:
Redăm câteva declarații făcute de către părinți despre ce s-a schimbat la copii de când fac hipoterapie, din care realizăm cât de important este fiecare aspect, deoarece fără a avea încredere în sine, un copil nu reușește să fie el însuși, să se exprime sau să fie acceptat de cei din jur.
Tatăl D.A. cu Sindrom Down “Avea un vocabular restrâns, de 15-20 de cuvinte. Acum are un vocabular foarte dezvoltat. Nu ii plăceau zgomotele foarte puternice si pe cal si-a depășit aceste limite, aceste temeri.”
Tatăl A.I.: “Fetița este foarte fericită, trăiește pentru fiecare sedință pentru care vine aici.”..
Emoțiile pe care le-am încercat la Cupa Mol, organizată de Voi, dragii mei, au fost imense și m-au trecut pe mine și pe alții din tribună, prin stările supreme de bucurie și fericire! Versul lui Cosbuc e real: am plâns, am râs, am tremurat, m-am rugat și am mulțumit!!!Pentru voi, pentru toți cei ca voi, care faceți ca visurile cele mai mari să devină realizabile, care aduceți bucurie și fericire în ochii aceia umezi ai copiilor, chiar și atunci când altcineva nu mai vede speranță de realizare, împlinire sau recuperare! Un proiect și concurs unic în România, din păcate, dar imens de important! Pentru lacrimile de bucurie, ce ni le-ați pus în ochii noștri de părinți sau copii, vă mulțumim, vă respectam, vă iubim, Csilla și Csaba Balogh și pe toți cei din Asociație,,
,,Fetiței îi este frică de înălțime…chiar și așa a acceptat să urce pe cal. Poziția corpului e foarte buna (la început stătea cocoșată). În primele două ședințe avea nevoie de ajutorul dumneavoastră să o țineți, îi era teamă…după cele două ședințe teama a dispărut complet și a căpătat o siguranță mai mare în ea și încredere. Mihaela vorbește foarte încet…însă după câteva ședințe începuse să răspundă mai tare. ”
”Simplu: Toată activitatea se desfășoară cu multă, multă dragoste, în afară de pregatire…ca părinte asta am simțit…”
.,,Chiar dacă la început plângea pe cal, schimbările de comportament au fost majore. Deja după primele ședințe a crescut încrederea în sine , curajul, voința, capacitatea de comunicare, dar și dragostea de cai și atenția față de cei din jur. A prins drag de toate anmalele din curtea nostră. Răspunde și la cerințele de la grădiniță, este mai atent și concentrat.
”Activitatea terapeutică se desfășoară conform unui plan bine stabilit de d-na terapeut. Etapele se succed în funcție de nevoile copilului.E foarte important că d-na terapeut este un experimentat psihopedagog, care simte de ce are nevoie copilul și îmbină joaca cu nevoile psihologice.”
”În cazul nostru fetița este mult mai liniștită, fericită când ajungem la terapie. EEG-ul arată o ușoară îmbunătățire, a început să spună și câteva silabe. Suntem foarte mulțumiți că existați, munca dumneavostră este un mare ajutor pentru noi.”.
Asociația Hip Tep
Comuna Rădești sat Leorinț, jud.Alba
https://www.facebook.com/asociatiahiptep
https://www.facebook.com/racleorint
email: hiptep@yahoo.com
tel: 0745 062 119