Asociația Spitalului de Psihiatrie dr.Gheorghe Preda Sibiu – ASPPS
Demnitate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală
În curtea cu ponei
Cine intră pentru prima oară pe poarta Spitalului Clinic de Psihiatrie din Sibiu poate avea surpriza de a-l întâlni pe Rocco, poneiul rotofei care paște liniștit printre paviloane. S-au văzut multe ciudățenii prin spitalele românești, dar ponei mai rar. Vine liniștit, adulmecând vreun măr sau morcov, cu care a fost obișnuit să fie răsfățat de toată lumea. Locuiește în curtea cea mare a Spitalului de când a fost introdus programul de terapii asistate de animale, pentru starea de bine a micilor pacienți tratați în cele trei secții pediatrice: recuperare neuro-motorie, neurologie și psihiatrie infanto-juvenilă.
Asociația Spitalului de Psihiatrie din Sibiu a realizat zeci de proiecte se acest fel în beneficiul pacienților și familiilor acestora, orientate spre dezvoltarea terapiilor complementare și reintegrare socială. Finanțările au fost câștigate prin competiții de proiecte, scrise cu suflet, adresând nevoi reale cu soluții innovative, iar membrii s-au implicat voluntar în toate activitățile ce au schimbat percepția asupra spitalului de psihiatrie.
Tradiție perpetuată în ergoterapie
Spitalul de Psihiatrie din Sibiu funcționează din 1863, fiind primul așezământ dedicat pacienților cu afecțiuni psihice din Transilvania, în îngrijirea cărora s-a pus de la început accentul pe terapiile complementare de tip ocupațional. Printre primii angajați ai spitalului au fost dascăli, care-i învățau carte pe pacienți, pentru a menține legăturile cu familia. Ergoterapia științifică, introdusă dr.Gheorghe Preda, director al ”Spitalul de boli mintale și nervoase” după preluarea în administrația românească, s-a dezvoltat pe multiple direcții menite să implice pacienții în activități de socializare pentru reintegrarea lor în comunitate. Compartimentul Ergoterapie a fost punctul de plecare pentru o suită de proiecte dedicate dezvoltării de noi posibilități de petrecere utilă a timpului pe perioada spitalizării, prin dobândirea de abilități și prin exprimare artistică. Anual, peste 7500 de pacienți din toate categoriile de vârstă sunt spitalizați la Sibiu. Ambulatoriile de specialitate și cele două Centre de Sănătate Mintală Adulți și Copii oferă servicii către alte mii de beneficiari.
Speranță prin artă
Asociația Spitalului a apărut timid, ca mai toate entitățile neguvernamentale din sistemul de sănătate, ca răspuns al medicilor, asistentelor și personalului la nevoile din spital. Inițiativa fondării asociației a venit din partea unor profesioniști inimoși, pentru care starea de bine a celor pe care îi au în grijă nu se rezumă la tratamente medicamentoase asociate unui diagnostic.
Asociația Spitalului de Psihiatrie dr.Gh.Preda Sibiu are misiunea să susțină pacienții Spitalului pe perioada spitalizării, a îngrijirii și în procesul de reabilitare psiho-socială. Este vorba despre pacienți internați în secții pentru perioade determinate de timp, pacienți instituționalizați (cronici), sau cei tratați prin Centrele de Sănătate Mintală.
Grupul țintă al organizației este compus din persoane care suferă de tulburări psihice, dizabilități mintale și intelectuale, adulți și copii care au nevoie de îngrijiri de sănătate mintală în sectorul psihiatric Sibiu, precum și de familii și aparținători ai acestora.
Lupta cu stigma și prejudecățile asociate bolilor se duce și pe tărâmul artei, prin programul ”Speranță prin artă” care se derulează de peste 10 ani, și prin care lucrările realizate de pacienți sunt expuse public, la evenimente culturale. Este vorba despre tablouri, sculpturi, decorațiuni, chiar și o carte. Chiar și sigla ASPPS, simbolul merelor verzi, reprezintă creația artistică a unui pacient. Printr-un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național a fost publicat un album de grafică al unui artist special, un adolescent afectat de o formă severă de autism, dar dotat cu capabilități de excepție.
Cameră de stimulare polisenzorială, basme și cântece
Primul proiect realizat pentru copiii cu afecțiuni psihice a fost atelierul de Basme Terapeutice. Acesta aborda probleme de relaţionare şi integrare în mediul preşcolar şi şcolar, deficitul de comunicare, izolarea și tulburările de comportament prin terapie de grup sub formă de ateliere combinate de basme terapeutice şi tehnici creative (colaj, pictură, jocuri de rol) pentru a stimula creativitatea, dexteritatea, orientarea spaţială, atenţia şi nu în ultimul rând comunicarea, facilitând astfel elaborarea unor strategii de rezolvare a conflictelor.
Susținerea terapiilor de grup a dus la Spitalul Cântător și aderarea la Rețeaua Spitalelor Cântătoare, organizarea unui simpozion dedicat terapiilor emoționale și înregistrarea unui CD cu cântece vindecătoare.
Camera de stimulare polisenzorială înființată printr-un proiect al Asociației Spitalului a reprezentat un progress important în tratarea copiilor cu autism, care suferă deficiențe senzoriale. Amenajarea camerei de stimulare polisenzorială şi dotarea cu elemente de stimulare vizuală, tactilă, olfactivă, jocuri pentru dezvoltarea motricităţii şi echilibrului permite terapie individuală sau de grup, fiind dotată cu sisteme interactive de lumini şi fibră optică, proiector de imagini, coloană cu bule şi vibraţii, dispersor de arome, seturi de stimulare tactilă şi motrică, piscină cu bile, jocuri cognitive şi accesorii destinate relaxării precum fotoliul cu biluţe sau hamacul.
Succesul terapeutic al camerei de stimulare a determinat utilizarea ei și pentru cei mai în vârstă pacienți, afectați de boala Alzheimer. Camera memoriei nu este doar o facilitate de tratament, ci adresează problematica familiilor care îngrijesc membri suferind de Alzheimer și alte forme de demență. În acest sens a fost înființat primul grup de suport dedicat dificultăților cu care se confruntă aparținătorii. Simptomele și manifestările patologiei determină o calitate scăzută a vieții odată cu declinul cognitiv și restrângerea autonomiei funcționale, abilitățile de autoîngrijire cotidiene scad, pacienții sunt dependenți de familii și necesită supraveghere continuă.
Beneficiile stimulării polisenzoriale sunt multiple: mențin și antrenează abilitățile reziduale și memoria restantă, calmează agitația psihomotorie, relaxează, stimulează simțurile (vizual, olfactiv, tactil, vestibular) și acționează pentru păstrarea motricității grosiere și fine.
Grădina Terapeutică restaurativă
Proiectul emblematic al Asociației Spitalului de Psihiatrie din Sibiu este Grădina Terapeutică realizată într-o curte interioară a spitalului.
Dorința de a schimba ambientul și de a îndepărta percepția apăsătoare de stigmă, de abandon și loc lipsit de speranță, dar mai ales de a oferi un mediu suportiv pacienților și mijloace concrete pentru ergoterapie au determinat concentrarea voluntarilor ASPPS către studii de specialitate și conceperea unui proiect complex de reconfigurare a spațiilor exterioare din spital. De ce o grădină terapeutică restaurativă? pentru ca pacienții să se simtă în siguranță, într-un loc menit să le redea încrederea și starea de bine, să le ofere posibilitatea de a grădinări, cea mai plăcută și reconfortantă dintre activitățile în aer liber. Elementele esențiale ale unei grădini de tip restaurativ au fost analizate și se regăsesc în adaptarea spațiului : alei de plimbare populate cu plante aromatice cu calități specifice, locuri de odihnă și socializare, rampe de acces pentru pacienți cu dificultăți de deplasare.
Locul de joacă incluziv – premieră sibiană
Parcul de joacă amenajat în fața pavilionului pediatric este primul ansamblu incluziv din Sibiu, fiind conceput astfel încât să permită un număr cât mai variat de activităţi pentru copii utilizatori de scaun cu rotile, prin amplasarea obiectelor de joacă adaptate şi folosirea pardoselilor antişoc, pentru siguranță sporită. Copiii internați, peste 800 în fiecare an, se bucură de crearea facilităţilor de ludoterapie şi dezvoltarea terapiilor prin joc şi relaxare în aer liber. Locul de joacă adaptat a fost proiectat considerând nevoile speciale şi limitările pacienţilor, pentru a stimula motricitatea, coordonarea și echilbrul, dar și pentru a încuraja comportamentele sociale şi de adaptare, integrarea în grupuri şi dezizolarea, conferind şanse egale la joacă şi activităţi specifice vârste.
Rețele și parteneriate în domeniul sănătății mintale
Prietenii din Spital, proiect derulat prin Fondul ONG în România, a vizat înființarea unui serviciu specializat de voluntariat cu sprijinul studenților la psihologie, medicină și asistență socială, pentru a oferi pacienților programe de socializare, acompaniament și activități de suport. Această inițiativă a prilejuit conectarea la Mind Reset Net, rețeaua de organizații demarată de Fundația Estuar, pentru dezvoltarea de politici publice în domeniul sănătăţii mintale şi adaptarea sistemului psihiatric naţional la nevoile de servicii medicale de specialitate ale populaţiei.
Despre istoricul Spitalului și proiecte realizate de ASPPS puteți citi în Revista de specialitate MedicHUB .
Contact:
https://www.facebook.com/asociatiaspitalului.psihiatriesibiu
https://www.linkedin.com/in/asociatia-spitalului-psihiatrie-sibiu-b95767a3/?originalSubdomain=ro
Sediul : în incinta Spitalului de Psihiatrie „Dr.Gheorghe Preda Sibiu”
– corp CSM Adulți – camera 7, parter. Str.Dr. D.Bagdasar nr.12, Sibiu, Județul Sibiu,
Tel: 0269 214 335/int.132