Eliza Casapopol este o tânăra matematiciană de excepție, ale cărei merite au fost recunoscute prin premii, pentru cel mai bun student din Europa și poziția de Președinte al Societății de Matematică la prestigioasa universitate Oxford. Asăzi Eliza lucrează la Microsoft Olanda ca Specialistă în Inteligență Artificială și Date.
Eliza Casapopol se numără printre inițiatorii Romanian Science Festival ce are ca motto ” Inspirăm, încurajăm și provocăm oameni de toate vârstele și din toate mediile să exploreze și să înțeleagă lumea din jurul lor”.
Eliza, ne bucurăm de prezența ta la Rețeaua de Solidaritate. Ai avut un parcurs educațional de excepție, de la elevă eminentă, șefă de promoție a Colegiul Naţional „I.C. Brătianu“ din Piteşti, la Oxford, acum ești Specialist în Inteligență artificială.
RdS: Care a fost prima ta interacțiune cu activitatea de cercetare?
E.C.: Pentru prima oară am încercat un proiect de cercetare la finalul anului doi de universitate, când am primit o bursă de la London Mathematical Society, pentru un proiect de vară. Deși am fost pasionată de matematica toată viața, mi-am dorit ca după universitate să îmi folosesc cunoștințele matematice într-un domeniu de interes actual, cum ar fi inteligența artificială.
RdS: Cum ți-a influențat cariera ?
E.C. : În momentul de față lucrez într-un domeniu care se bazează pe matematică, însă nu mă confrunt cu întrebări teoretice zi de zi. Deoarece am studiat aceste concepte pur teoretice, pot înțelege problemele care apar în spatele algoritmilor, cât de eficientă este o soluție, ce impact are o probabilitate asupra rezultatelor unei afaceri.
RdS: Ce este Inteligența Artificială?
E.C: Inteligența artificială este un domeniu aflat la intersecția informaticii și a matematicii, în care atribuim unui calculator capacitatea de decizie și predicție asupra acțiunilor viitoare. În inteligența artificială creăm algoritmi bazați pe modele matematice care pot detecta însușiri comune ale datelor din trecut, pentru a determina tendințe viitoare.
RdS: Cum a debutat RFS și care sunt obiectivele acestui proiect?
E.C: ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL a luat ființă din două inițiative similare care au avut loc în ultimii ani: Romanian Science Week în 2017 și Timișoara Science Festival în 2018. Festivalul este un proiect pe care l-am fondat împreună cu Sandor Kruk, Oana Romocea și Ciprian Ploștinar, toți prieteni din comunitatea de români din Oxford, dar și mai important , experți în domeniile lor de activitate: astronomie, PR și comunicații și fizica particulelor. Obiectivul principal al proiectului este de a sprijini educația alternativă din România prin conectarea diasporei academice cu sistemul educațional românesc. În acest fel reușim să aducem mentori, cercetători români de la cele mai renumite universități din lume, în fața elevilor și să contribuim la crearea de modele de urmat. Cu toții suntem pasionați să discutăm despre știința pe care o studiem și ne face plăcere să împărtășim cu elevii din toată țara despre ultimele tendințe, invenții și sfaturi în carieră.
RdS: Te gândești uneori să revii acasă și să profesezi în România?
E.C.: Da, mă gândesc la acest lucru, mai ales pentru că lucrez într-un domeniu care acum este în faza de dezvoltare în România. Mi se pare că inteligența artificială ar putea prinde aripi în România, unde pregătim mii de ingineri în fiecare an, care sunt ulterior acceptați la job-uri la cele mai renumite companii din lume. Așa că mi-ar surâde ideea de a aduce din cunoștințele mele dobândite lucrând în Olanda și Anglia în țară și de a contribui la dezvoltarea domeniului în România.
RdS: Cum poate România să acceseze resursa umană din cercetare, aflată în Diaspora ?
E.C.: Acesta este o întrebare dificilă. Cercetătorii români din Diaspora sunt foarte pasionați de subiectul pe care îl studiază și analizează, cel puțin cei cu care am interacționat eu. Posibilitatea de parteneriate de cercetare este foarte importantă, iar în universitățile de renume această colaborare este mai facilă. Din păcate, în România încă mai este de lucru la dezvoltarea unei rețele de cercetători de top, care să colaboreze pentru a publica în jurnale de prestigiu. În opinia mea, o astfel de comunitate ar fi un prim pas pentru a acomoda resursa umană din Diaspora în mediul academic românesc.
RdS: Ce le transmiți absolvenților români legat de oportunitățile de carieră?
E.C: Eu le urez să își păstreze curiozitatea și să își caute mentori care să îi îndrume în carieră. Este foarte folositoare o rețea de cunoștințe care te poate susține în procesul de a-ți căuta cariera ideală pentru tine. Din experiența mea, în orice domeniu este dificil să găsești jobul perfect, așa că este nevoie de perseverență și multă răbdare până să-ți găsești locul potrivit. Însă dacă te conectezi cu oameni din domeniu și te menții interesat și informat, cu siguranță vei reuși să ajungi în punctul dorit.
Îți mulțumim, Eliza Casapopol, pentru gândurile tale și așteptăm cu nerăbdare următorul episod al seriei de webinarii RSF.