În ultimul secol, europenii au trăit o viață mai lungă și mai sănătoasă, cu progrese importante în ceea ce privește tratamentele medicale, condițiile sociale și înțelegerea noastră despre sănătate în general. Cu toate acestea, cancerul continuă să distrugă vieți, să afecteze familii și să exercite o presiune majoră asupra sistemelor noastre de sănătate și sociale și asupra economiilor. Cancerul este principala cauză de deces în rândul europenilor sub 65 de ani.
Datele europene sugerează că doar jumătate dintre noi vor trece prin viață fără să dezvolte cancer la un moment dat.
Ce ne mai spun datele? Cele mai recente estimări ale Sistemului european de informare privind cancerul ne oferă cinci informații despre starea actuală a cancerului în Europa, despre cum ar putea evolua în viitor și despre ceea ce putem face pentru a învinge această boală.
1. Europenii sunt deosebit de afectați de cancer – deși europenii reprezintă doar o zecime din populația mondială, aproximativ 25 % din toate cazurile anuale de cancer apar în Europa. Europa are un plan pentru a învinge cancerul prin abordarea întregului traseu al bolii, cu acțiuni privind prevenirea, depistarea precoce, diagnosticarea și tratamentul, precum și calitatea vieții pentru pacienții și supraviețuitorii de cancer.
2. Cancerul are un mare impact și asupra copiilor noștri – fiind posibil ca unul din 300 de copii născuți să dezvolte cancer până la vârsta de 19 ani. Totuși, cancerele la copii sunt încă rare, iar colaborarea este crucială pentru a le analiza și trata în mod corespunzător.
3. Unele părți ale Europei sunt mai puternic afectate decât altele – un obiectiv major al Planului european de învingere a cancerului este acela de a aborda diferențele semnificative între statele membre și în interiorul acestora, precum și între grupurile socio-economice ale populației în ceea ce privește accesul la prevenire și îngrijire.
4. Numărul bolnavilor de cancer pare să crească în viitor – pe măsură ce populația Europei îmbătrânește, numărul de persoane diagnosticate cu cancer ar putea crește cu diferențe mari în diferite țări. Aceste constatări sunt în curs de aprofundare și vor fi publicate în curând în Sistemul european de informare privind cancerul.
5. Un stil de viață mai sănătos poate avea un impact uriaș în combaterea cancerului – prevenția este mai bună decât vindecarea.
Acest ultim punct este încurajator: aproape 40 % din cazurile de cancer estimate pentru 2020 sunt forme de cancer care pot fi prevenite: ceea ce înseamnă că acestea sunt strâns legate de stilul de viață și nu doar de genele moștenite. Prevenția este mai bună decât vindecarea. De exemplu, cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în Europa și una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer. În timp ce persoanele cu antecedente familiale de cancer colorectal prezintă un risc mai mare, riscurile pot fi mult reduse pentru toată lumea prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase care includ:
- O dietă sănătoasă, cum ar fi: consumul de fructe, legume și cereale integrale din abundență; limitarea alimentelor bogate în sare, zahăr sau grăsimi și evitarea băuturilor zaharoase; evitarea cărnii procesate și limitarea cărnii roșii;
- Menținerea unei greutăți sănătoase;
- Exercițiile fizice regulate;
- Renunțarea la fumat;
- Limitarea cantității de alcool consumate.
Avem nevoie de mai multe acțiuni privind promovarea sănătății și prevenirea bolilor. Dacă mai mulți oameni ar adopta aceste alegeri sănătoase în ceea ce privește stilul de viață, acest lucru ar putea avea un impact important asupra numărului de persoane care dezvoltă cancer în fiecare an. Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene gestionează portalul de cunoștințe privind promovarea sănătății și prevenirea bolilor, care oferă factorilor de decizie politică și publicului acces la dovezi independente fiabile privind promovarea sănătății și a bunăstării.
Citiți mai multe despre “Cinci lucruri pe care ni le spun datele” și despre activitatea UE în domeniul cancerului în linkurile de mai jos.
Referințe
-
JRC: 5 lucruri pe care ni le spun datele despre cancerul în Europa – https://ec.europa.eu/jrc/en/news/cancer-europe-5-things-data-tells-us
-
Codul european împotriva cancerului – https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/ro/
-
Planul european de combatere a cancerului – https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_21_342