Studiu de caz în Calabria
autori: Dorin Pîrvulescu, Geani Mihăiță Vitănescu
“Se spune că speranța este pâinea săracului. Dar ce facem atunci când pâinea zilnică rămâne doar speranța?”
Acesta a fost mesajul primit de “Rețeaua de Solidaritate” de la șase familii din Locri – o mică localitate din sudul Italiei, care sperau că cineva îi va asculta și îi va ajuta.
Imediat ce-am primit mesajul micii comunități românești, oameni rămași fără loc muncă și blocați în case din cauza crizei COVID 19, am decis să contactăm autoritățile locale. În orele următoare am luat legatura cu voluntarii din Reggio Calabria, care s-au mobilizat rapid, oferind sprijin atât în teritoriu, cât și financiar. Astfel, în cateva ore am reușit să colectăm banii și să cumpărăm produse alimentare pentru cele șase familii. Voluntarii noștri au donat jumătate din suma necesară.
Am aflat apoi și despre problemele grave cu care se confruntă familiile. Cazurile sunt diferite: o mamă care face chimioterapie de 3 ori pe săptămână, o fetiță cu o problemă de sănătate care are nevoie de tratament constant, probleme specifice ale persoanelor în vârstă.
Probleme majore cu care se confruntă românii sunt cele legate de repatriere. Sunt multi români care au rămas fără un loc de muncă sau din păcate, cei care au lucrat fără forme legale. Aceștia, pe lângă faptul că au nevoie de soluții pentru repatriere, deoarece mulți nu au niciun mijloc de transport. sunt lipsiti de strictul necesar în zonele în care sunt izolați.
Cum putem ajuta noi, efectiv si eficient?
- Le putem oferi tot ceea ce este necesar, activând rapid voluntarii noștri în zona respectivă, până la repatrierea acestor persoane.
- Putem contacta birourile consulare pentru detaliile necesare acțiunii de repatriere. Este indispensabil să existe o relație bună cu autoritățile și oficiile consulare. Funcționarii din birourile consulare oferă cel mai adesea un răspuns generic, o poziție oficială și procedurală care descurajează. Vorbim în majoritatea cazurilor de oameni simpli, care nu știu ce să facă în astfel de condiții și au mare nevoie de cineva care să-i îndrume iar noi suntem cei care o putem face în aceste condiții de urgență.
- O realitate pe care nu putem s-o ignoram este faptul ca există si persoane necinstite care beneficiază sau profită de ajutorul nostru sau a altor organizații și voluntari. Trebuie să fim foarte atenți și dacă aflăm despre astfel de practici, ar trebui să le semnalăm si să îi informăm pe cei autorizați să ia măsuri.
- In Italia avem multe comunitati de români și-ar fi bine să reprezentăm cât mai multe. Ideal ar fi sa avem cel puțin un reprezentant în fiecare zonă, care să lucreze direct și să furnizeze corect informatii despre fiecare caz.
Le mulțumim colegilor și voluntarilor nostri pentru implicare.
Detalii de contact pentru Italia:
Aveti voluntari si in Romania?