Pentru categoriile de risc major, obiectivul Regiunii Veneto, condusă de guvernatorul Luca Zaia este să se ajungă la 13 mii de testări pe zi. – articol scris de FABIO TONACCI
ROMA – „Modelul Veneto” de control al răspândirii epidemiei trece la faza 2.0. Pe lângă screening-ul intensiv cu teste, care a început încă de la declanșarea epidemiei, a tuturor celor care au intrat in contact cu persoane depistate pozitiv (s-au făcut 57.671 de teste în Veneto, iar în Lombardia, regiune cu o populație dublă, puțin peste 70 de mii), administrația regională condusă de guvernatorul Luca Zaia susține acum alte două inițiative. Prima: testarea populației, în plină stradă, cu acordul persoanelor, utilizând un kit de anticorpi (care detectează prezența acestora), pentru a identifica pe cei care au avut forma asimptomatică a virusului și s-au vindecat. A doua este: o „campanie paralelă” orientată și extinsă de testare (sub controlul direct al microbiologului Andrea Crisanti – același care a propus prelevarea de probe de la toți locuitorii din localitatea Vo’ Euganeo, Provincia Padova) a categoriilor care sunt prin natura activităților prestate în contact permanent cu publicul, cum ar fi cei 54 de mii de lucrători din sectorul medical din regiunea Veneto, forțele de ordine, angajații din supermarketuri, șoferii de autobuz, personalul medical din casele de bătrâni. Conform oficialităților din Regiunea Veneto, obiectivul este ca în decursul săptămânii să se ajungă la un regim de 13.000 de teste pe zi.
„Nu facem 5 milioane de teste, pentru că nu e necesar”, spune Zaia. “Este un plan pentru a garanta siguranța persoanelor supuse unui risc ridicat de a fi contaminate. Dacă în Veneto avem multe cazuri de persoane contaminate, este datorită faptului că le-am căutat și identificat. Avem dificultăți în aprovizionarea cu reactivi, poate că în momentul dimensionării furnizărilor nu s-a ținut cont de faptul că ar putea să existe o Regiune ”de nebuni și dezechilibrați – așa cum este regiunea noastră – care și-a inventat strategia testului și a izolării„.
Prin urmare, „modelul Veneto” se îmbunătățește cu ajutorul kitului anticorp monoclonal, un sistem de diagnostic de uz personal. Regiunea a comandat 500 de mii de astfel de kituri. Funcționează astfel: e suficientă o împunsătură în deget și din urmele de sânge kitul detectează, cam într-un sfert de oră, prezența anticorpilor Covid-19. Acest lucru permite să știm dacă o persoană a contractat virusul mai demult, a fost asimptomatică sau cu puține simptome și apoi s-a vindecat. Testele vor fi oferite pe stradă persoanelor autorizate să circule din motive de muncă sau din celelalte motive prevăzute de decretul Conte, după semnarea consimțământului informat în prezența operatorilor Protecției Civile. “Acest lucru – declară cei din echipa lui Zaia – ne va permite să subțiem lista celor pe care vrem să îi testăm”.
Nu doar asta. De asemenea, Zaia dorește să experimenteze în Veneto Avigan – medicamentul antigripal utilizat în Japonia împotriva virusului, protagonist a unui videoclip care circulă de curând pe web și în care se susține că antiviralul este eficient împotriva Covid-19 dacă este administrat chiar de la primele simptome. „Sper să începem experimentarea chiar de astăzi”, spune Zaia. Însă Agenția Italiană a Medicamentelor, care de asemeni îl va testa, avertizează: „Nu există dovezi că acesta funcționează”.
Text preluat și tradus din La Repubblica, 22.03.2020