Dr. Raul Mureșan, cercetător în neuroștiințe, directorul Departamentului de Neuroștiințe Experimentale și Teoretice în cadrul Transylvanian Institute of Neuroscience din Cluj.
De ce factori depinde ținerea sub control a pandemiei?
Pentru a ține sub control pandemia este obligatoriu să reducem creșterea numărului de cazuri. Acest lucru se poate realiza într-un singur mod: prin izolarea celor bolnavi. Problema este că, în cazul acestui virus, contagiozitatea apare înainte de simptome. Așadar, persoanele infectate pot nici să nu știe că sunt bolnave, astfel încât infectează un număr mare de alte persoane. Când nu știi cine sunt cei infectați, e obligatoriu să îi izolezi pe toți, sănătoși și infectați în același timp. În lipsa unui vaccin, este singurul mod de a stopa pandemia, din păcate.
Cum influențează aportul fiecăruia numărul de îmbolnăviri?
Dacă o persoană este infectată și nu știe, poate infecta zeci, chiar sute de alte persoane. Inclusiv pe cei dragi și poate chiar pe cei vulnerabili, cum sunt oamenii în vârstă. Apoi, fiecare persoană infectată va infecta la rândul său mai multe alte persoane până realizează că e bolnavă. Apare un efect multiplicativ, iar numărul zilnic de cazuri crește exponențial.
De ce e important să stăm în casă și să evităm contactul cu alți oameni?
Pentru că putem fi responsabili de moartea multor oameni, dacă avem virusul și nu știm, transmițându-l mai departe unei întregi comunități.
Ce înseamnă rata de multiplicare?
Rata de multiplicare este ritmul de creștere al numărului de cazuri de la o zi la alta. Până acum, în România și Germania, rata de multiplicare a oscilat între 1,2-1,4.
E o mare diferență între o rată de multiplicare de 1,2 si 1,4?
Diferența este enormă. Să luăm cazul Germaniei. La ora la care scriu (19.03.2020, ora 18) avem peste 14.000 de cazuri. La o rată de multiplicare de 1,4, peste 7 zile Germania va avea 147.579 de cazuri. Dacă, prin izolare, rata se reduce la 1,2, peste 7 zile vor fi numai 50.165 de cazuri, adică aproximativ de 3 ori mai puține.
Dacă extindem acest exercițiu la două săptămâni, diferențele vor fi și mai dramatice: 1,55 milioane de cazuri la o rată de 1,4, și doar 180.000 de cazuri la o rată de multiplicare de 1,2. Diferența este enormă: 1,37 milioane de cazuri mai mult la o rată de 1,4 față de o rată de 1,2!
La ce rată de multiplicare țintim?
La o rată de multiplicare subunitară, adică < 1. Pentru o asemenea rată pandemia intră în remisie.
Cat de mult ar trebui să dureze măsurile agresive de izolare?
Este greu de spus. Trebuie să vedem cum va evolua rata de multiplicare. De asemenea, relaxarea măsurilor de izolare trebuie făcută cu grijă, pentru a evita un al doilea vârf al pandemiei.
Așa că…viitorul este în mâna ta, TU poți strivi Corona. Dacă stai acasă.