Farmaciile fac parte din peisajul urban și cumpărarea de produse farmaceutice a intrat în obiceiurile noastre cotidiene. Cu sau fără rețetă, apelăm frecvent la medicamente, pentru a trata de banala răceală sezonieră, până la afecțiunile cronice.
Farmacistul este o verigă importantă în sistemul de sănătate, un profesionist cu un nivel de studii comparabil cu al medicului. Farmacistul nu este un simplu intermediar între raft și rețetă, ci este responsabil pentru eliberarea corectă a medicamentelor, pentru consilierea pacientului și informarea sa.
Care este statutul actual al farmaciștilor din România? Cum sunt ei percepuți de categoriile socio-profesionale cu care interacționează, dar mai ales care sunt provocările cu care se confruntă acești specialiști ?
Abordăm o serie de aspecte mai puțin cunoscute publicului despre realitățile sectorului de medicamente, alături de invitatele noastre. Sunt farmaciste care profesează în țară și în străinătate, în sisteme reglementate diferit, ale căror avantaje și dezavantaje le vom analiza împreună.
DATA : 15.06.2021 ORA 20.00 (ORA ROMÂNIEI)
Cristina Pavel- președinte Asociația Farmaciilor Independente ETHICA – România
Este farmacistă, absolventă a Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca. În prezent conduce un grup de 4 farmacii, dintre care 3 funcționează în mediul rural și una în mediul urban.
Prin prisma activitații ei în calitate de președinte AFI ETHICA, Cristina este extrem de ancorată în problemele cu care se confruntă farmaciștii din România. Prin demersurile întreprinse pe langă autoritățile care reglementează acest domeniu de activitate, dorește să conștientizele și împreună să identifice soluții pentru rezolvarea lor.
Dr. Anca Gassmann – Farmacist Specialist Farmacie Clinică – Germania
Absolventă a Facultații de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Iași, promoția 1996.
Dupa o activitate de 4 ani ca asistent în cadrul aceleași universități, pleacă cu o bursă de doctorat la Universitatea din Heidelberg/Germania. După obținerea titlului de Doctor, lucrează pentru o perioadă în industrie, după care în 2010 preia o farmacie cu circuit deschis, pe care o conduce cu succes și în momentul de față.
Apreciază sistemul german, foarte bine structurat și funcțional, chiar dacă uneori pare a fi supra-reglementat.
Mihaela PARASCHIV – Farmacist independent – România
A absolvit Universitatea de Medicina și Farmacie « Carol Davila » București, specializarea Farmacie, apoi un program masteral în Statele Unite, la Asebuss and Kennesaw State University și s-a specializat prin cursuri de management și excelență în afaceri. Lucrează de peste 24 de ani în piața farmaceutică din România, în marketing și management la producători multinaționali de medicamente și dispozitive medicale.
A făcut parte din echipe care au lansat și implementat la nivel global concepte și abordări terapeutice noi în patologiu hematologice, diabet și HIV. S
Din 2018 a revenit la profesia de bază, practicând ca farmacist în propria farmacie
Oana Arghir – farmacist – Suedia
Este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, promoția 2007 și a unui rezidențiat în specializarea Laborator Farmaceutic la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”.
De la terminarea facultății a profesat ca farmacist, apoi farmacist șef, în farmacii de lanț cu circuit deschis în București.
Locuiește în Suedia de 5 ani , unde lucrează ca farmacist la pentru un important lanț de farmacii,al treilea ca mărime din țară. În prezent ocupă o poziție de management pentru zona Helsingborg, la același angajator.