VACCINAREA – Vaccinurile SARS-CoV-2 implicații și așteptări
Invitați
Dr. Crina Petec-Calin – Germania, doctor în biochimie medicală, specialist în studii clinice
Dr.George Grădinariu – Marea Britanie, specialist chirurgie cardiacă
Dr.Eduard Egri – România, medic de familie
Dr.Maxim Untesco , Italia, medic anatomopatolog
Invitat special jurnalistul Gabriel Basarabescu – Radio România Actualități
De ce e importantă vaccinarea? Cât durează imunitatea câștigată prin vaccinurile anti-Covid? Au vaccinurile efecte secundare negative? Mai purtăm mască după ce ne vaccinăm? Care sunt grupurile prioritare pentru vaccinare?
În ultimele luni s-au pregătit strategii de vaccinare în masă, începând cu grupele de populație vulnerabilă și personalul expus direct riscului de infectare. Statele Unite, Canada, Marea Britanie, prin agențiile guvernamentale specializate, au avizat utilizarea primului vaccin anti Covid produs de Pfizer – BioNTech și în cateva țări campania de vaccinare a debutat. Specialiștii sunt de părere că pandemia poate fi stopată prin imunizarea a 70% din populație. Există însă sceptici, curente anti-vaccinare, mituri și știri false legate de vaccinuri, propagate prin canale publice și pe care ne propunem să le demontăm prin argumente, validate științific.
Am invitat-o la Dialogul cu Diaspora (14.12.2020) din cadrul Retelei de Solidaritate pe dna dr. Crina Petec-Calin din Germania, doctor în biochimie medicală, colaboratoare a creatorilor vaccinului BioNTech, care ne-a explicat aspecte mai puțin cunoscute despre dezvoltarea vaccinului anti-covid, în special cele legate de rapiditatea cu care a fost lansat.
BioNTech este o platformă de cercetare aplicată în domeniul biotehnologiei, a fost înființată în urmă cu peste 10 ani, de către colective universitare care au pregătit un sistem de adaptare a medicamentelor și vaccinurilor la mutații și modificări, tocmai pentru a face posibilă producerea acestora în timp mai scurt.
Vaccinul a beneficiat de un ”kit de start” pus la punct în ani de cercetare și studii. Acesta a fost destinat inițial imunizării împotriva diferitelor forme de gripă, lucrându-se deja cu virusurile MERS și SARS. Astfel partea de selecție a componentelor din virusul SARS-CoV-2 a durat practic mult mai puțin, pentru că exista deja mecanismul de transport lipidic – acea particulă nanometrică care fusese pregătită anterior pentru un citostatic. Cercetătorii au avut doar de selectat partea din virus care să realizeze imunizarea.
Comparativ cu parcursul tradițional pentru producerea unui nou vaccin, care durează ani, din care o bună parte sunt de așteptare birocratică pentru avizarea fazelor și design-ului studiilor clinice din partea autorităților, lucrurile s-au mișcat rapid în cazul vaccinului anti-covid, tocmai datorită amplorii crizei de sănătate. Platforma exista, studiile preclinice și toxicologice erau întocmite, design-ul studiilor clinice creionat, astfel a fost posibilă derularea în paralel a fazelor clinice pe voluntari și vaccinul a fost aprobat pentru producție într-un ritm accelerat. Colaborarea BioNTech cu Pfizer s-a datorat capacității logistice și financiare ale Pfizer de a organiza producția de masă și transportul în condiții speciale.
Într-o interesantă și accesibilă prezentare, doamna dr.Petec a explicitat mecanismul de acțiune al vaccinului produs de BioNTech, tipurile de răspunsuri imune ale organismului față de injectare și a demontat unele mituri – plecate din lipsă de informare– față de ARN-ul mesager mutațional. Acesta e defapt este un aspect prin care vaccinul devine mai tolerabil. A fost făcută o scurtă trecere în revistă a produselor aflate în diferite stadii de dezvoltare și care urmează a fi aprobate pentru utilizare. Cât privește autorizarea pentru Uniunea Europeană, data preconizată de EMA (European Medicines Agency), deși inițial anunțată pentru 29 decembrie, va fi devansată astfel încât cetățenii Uniunii să înceapă cât mai curând imunizarea.
Important de reținut este că vaccinul în discuție protejează organismul la nivel pulmonar, fiind împiedicate formele agresive ale bolii. O persoană imunizată poate fi însă purtătoare, fiind necesare în continuare măsurile de protecție și igienă, în special utilizarea măștii de protecție.
Prin amabilitatea invitatei, puteti accesa prezentarea din cadrul întâlnirii în secțiunea dedicată din pagina Rețelei de Solidaritate :
https://docs.reteauadesolidaritate.com/s/a52gBxTxBWHo8zi?path=%2FRdS-Prezentari
Materialul publicat de FDA despre vaccinul Pfizer BioNTech în urma aprobării pentru utilizare poate fi studiat în limba engleză : https://www.fda.gov/media/144413/download
Din interacțiunea participanților și întrebările adresate de audiență s-au revelat aspecte de interes general, printre care problematica responsabilității legale, a consimțământului informat și riscurilor legate de vaccinare. Dl.doctor Maxim Untesco a preluat subiectul și a precizat că nu sunt și nu pot fi cunoscute în acest moment efecte pe termen lung si nici durata pentru care vaccinul oferă imunitate. Ceea ce este stabilit, după studiile efectuate pe 34.000 de voluntari, este că efectele adverse nu sunt distincte fata de cele ale altor vaccinuri sunt tolerabile și cunoscute și eficacitatea de 95% a vaccinării reprezintă un beneficiu clar față de riscul infectării cu Sars-CoV-2. Efectele cele mai frecvent întâlnite au fost: durere la locul injectării, stare de oboseală, dureri de cap, dureri articulare, febră, umflături la locul injectării, roșeață, stare de greață.
Domnul dr.Grădinariu a menționat necesitatea ca personalul medical să se vaccineze imediat, tocmai datorită interacțiunii cu pacienții, pentru a elimina posibilitatea de a le transmite virusul.
Toți invitații au reiterat nevoia de informare cât mai clară și eficientă a populației, de explicare a mecanismelor de acțiune și beneficiilor vaccinării și de combatere argumentată a știrilor false care inundă media.
Înregistrarea integrală a Dialogului cu Diaspora pe tema vaccinării, întrebările live din partea publicului și răspunsurile oferite sunt disponibile pe pagina FB a Rețelei de Solidaritate https://www.facebook.com/ReteauaDeSolidaritate/videos/202721481469300
Echipa Dialogului cu Diaspora va continua seria dezbaterilor pe tema vaccinării, a strategiilor naționale pentru campaniile de imunizare și subiectele de interes imediat legate de criza coronavirus, împreună cu medici și specialiști din țară și străinătate. Fiți alături de noi în serile de luni, în direct pe pagina Rețelei de Solidaritate și urmăriți articolele publicate pe rețeauadesolidaritate.com
A consemnat pentru RdS Roxana Fediuc