„Iubeşte-ţi profesiunea şi socoteşte-o cea mai frumoasă dintre toate, şi astfel izbânda va fi deplină.” – Victor Babeș
O tragedie poate schimba cursul unei vieți, dar poate schimba și destinul unei țării. Victor Babeş s-a înscris la Conservator, dar decesul de tuberculoză al surorii lui, Alma, l-a determinat să urmeze o carieră în medicină. Această tragedie ni l-a adus pe Victor Babeș acasă, în România, unde a fondat şcoala românească de microbiologie.
Însă până să ajungă acasă, Victor Babeș a petrecut primii lui 33 de ani din viață în ceea ce noi numim astăzi Diaspora, în țări precum Austria, Ungaria, Germania și Franța. S-a născut în Viena, pe 4 iulie 1854, din tată român și mamă austriacă. Liceul l-a făcut la Budapesta, unde a studiat și medicina, iar doctoratul în medicină l-a obținut la Viena. La Budapesta a primit titlul de docent la Universitatea din Budapesta, unde a fost numit profesor de anatomie patologică şi bacteriologică. Totodată, a urmat stagii de specializare la München, Heidelberg, Strassbourg, Paris şi Berlin.
Acești 33 de ani în Diaspora, împreună cu patriotismul său, documentat pe larg în lucrarea lui Iacob Haller Marele savant-patriot Victor Babeş, și rugămințile tatălui său au contribuit la acceptarea invitației de a deveni profesor de anatomie patologică și bacteriologie al Facultății de Medicină de la București, în 1887. Victor Babeș a conștientizat nevoia facultății abia înființate de la București și a acceptat să construiască școala românească de medicină, renunțând la succesul mondial. Astfel, în 1889, Victor Babeș a înființat institutul de cercetare științifică medicală din București care astăzi îi poartă numele.
Succesul lui mondial este necontestabil, dar nu reprezintă motivul pentru care am scris acest articol. V-am scris despre Victor Babeș pentru că a fost un român născut în străinătate, care și-a construit cariera în diaspora și care a decis să pună România pe harta mondială a cercetării medicale prin expertiza și cunoștințele sale acumulate în străinătate. El este unul dintre exemplele care dovedesc că medicii din diaspora au avut această pornire de a rămâne conectați la origini mult înainte ca Rețeaua de Solidaritate să ia naștere pentru a-i aduce pe toți la un singur loc, uniți de dorința de a nu-și lăsa țara în urmă.
Povestea lui Victor Babeș este povestea noastră! A celor care s-au născut sau au plecat departe de casă, dar care niciodată nu s-au desprins de ea. A celor care își trăiesc viața într-o limbă străină, dar ale căror gânduri pentru România nu necesită subtitrare.
P.S.: Știați că, datorită lui Victor Babeș, noi astăzi în România continuăm să ne vaccinăm împotriva rabiei ce ar putea fi provocată de mușcătura unui animal? Da, Victor Babeș a fost cel care a introdus vaccinarea antirabică la noi în țară.
Surse:
https://www.icr.ro/pagini/victor-babes
http://ler.is.edu.ro/~cr/index.php?page=person&id=66
https://www.ivb.ro/v3/ro/honorary-scientist/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Babe%C8%99
https://jurnalul.antena3.ro/it/stiinta/casa-memoriala-victor-babes-316957.html