de Mihaela Sava
Sunt medic de boli infecțioase la un spital universitar din Elveția. Până de curând, credeam că cel mai rău lucru care se poate întâmpla la nivel mondial sunt liderii politici ai zilelor noastre, iar României fluctuațiile nesecate de politicieni incompetenți în toate domeniile. Ei bine, m-am înșelat! La nivel global ne confruntăm cu cea mai mare criză medicală cauzată de un virus respirator în ultimul secol. Iar în România, deși suntem norocoși să fi câștigat timp prețios și cunoștințele acumulate din experiența altor țări, criza medicală ne ia pe nepregătite.
Impactul global cauzat de COVID-19 e profund, în acest moment fiecare țară e pusă să cântărească greu între a lua măsurile drastice de încetinire a răspândirii virusului și consecințele economice și sociale. În absența unui vaccin împotriva SARS-CoV-2, măsurile de sănătate publică sunt cruciale. Fiecare om joacă un rol cheie în controlul pandemiei la nivel local, național și global. Și nu, nu e neaparată nevoie de experții din Wuhan! E nevoie de tine și de mine! E nevoie de datoria civică și morală a fiecăruia dintre noi și de oameni competenți care să gândească o strategie cap-coadă pentru România.
Analizele statistisce din ultimele 2 luni arată terifiant. Statistic vorbind, judecând după curba epidemiologică din China, în Europa n-am atins încă vârful pandemiei, iar datele din Italia sugerează deja o rată a mortalității de 6,2%. Evoluția unei epidemii depinde de mai mulți factori: de virus, de populația în care se raspândeste, de resursele de care dispunem și de măsurile implementate.
Revenind la viața reală, colegii medici din Italia trebuie să decidă între a intuba un pacient de 50 de ani cu 2 copii, un pacient de 50 de ani fară condiții medicale preexistente sau un pacient de 60 de ani cu hipertensiune arterială. Între timp alți 15 pacienți așteaptă pe coridor, cu dificultăți de respirație și nevoie de oxigen. Nimeni nu ar trebui să fie pus să ia astfel de decizii! Apar tot mai multe date științifice despre acest virus, folosește-le pentru tine și cei din jur! Știm că virusul poate supraviețui câteva ore în aer și câteva zile pe suprafețele din plastic sau metal (clanțe, balustradă, bara din autobuz etc.). Până trecem peste vârful crizei, singurele soluții sunt respectarea cu strictețe a regulilor de igienă și limitarea contactelor sociale!
Chiar dacă guvernul ezită sau întârzie să apară cu un plan, aceste decizii le poți lua singur. Nu călători! Anulează reuniunile în familie, petrecerea cu prietenii sau ieșirea cu colegii! Roagă-te acasă, rugăciunile vor fi primite! Știu, e greu! Dar trăim vremuri grele! Nu-ți asuma riscuri evitabile! Anulează orice întâlnire care nu e absolut necesară! Nu e sigur și nu merită!
Uite de ce: infectarea cu virusului SARS-CoV–2 ți-ar putea modifica fundamental viața, în mult mai multe feluri decât direct omorându-te! Consecințele pe termen lung ar putea însemna: ani de recuperare, risc crescut pentru alte infecții, risc pentru infecții nozocomiale cu bacterii multirezistente dacă ajungi spitalizat, ș.a.m.d. Chiar nu merită! Acum, șanse există să te infectezi cu SARS-CoV 2 și să dezvolți simptome ușoare sau chiar deloc, mai exact 80% dintre cei infectați se află în această categorie. Foarte bine pentru tine! Dar totuși, e foarte periculos pentru bunicii tăi, pentru pensionarii care au fost la același magazin să-și cumpere pâine sau au fost nevoiți să ia același tramvai. Tu te simți bine, poate tușești sau strănuți puțin, dar plimbandu-te prin oraș omori oamenii vulnerabili. Ți se pare corect? Mie, nu!
Pentru colegii mei, personalul medical în spitalele din România, în acest moment sunteți resursa cea mai prețioasă din țară. Știm din experiența colegilor din China, Italia și din alte țări, că prea des virusul curmă viața personalului medical. Pregătiți-vă, protejați-vă și lucrați împreună! Nu ezitați să cereți ajutor!
Părerea mea personală, și profesională e că avem o datorie morală de a participa activ la eforturile globale de a opri răspândirea virusului! Avem datoria de a evita orice contact inter-uman care nu e absolut necesar: mergi la muncă dacă ești personal medical sau direct implicat în planul de pandemie, ieși pentru a duce pe cineva bolnav la spital sau fă cumpărături pentru a supraviețui. La acest nivel al pandemiei, e vital să nu răspândim virusul!
Ideal ar fi ca guvernul să implementeze aceste resticții cu un plan bine definit și să acorde sprijin pentru cei direct afectați: personal medical și non-medical, antreprenori, etc. Dar dacă aceste aceste măsuri întârzie să apară, fii tu responsabil! Restricționează contactul social la minimul necesar! Știu, e greu! Dar, din fericire pentru noi, ne confruntăm cu o astfel de criză medicală destul de rar! Mult noroc! Ai grijă de tine!
Mihaela Sava e medic de boli infecțioase și controlul bolilor infecțioase la Spitalul Universitar din Basel, cu experiență profesională în mai multe țări din Europa și studii de masterat în politici de sănătate la London School of Hygiene and Tropical Medicine.