Ca medic de boli infecțioase, am trăit fiecare pas al pandemiei COVID-19 din nucleul ei. De la mijlocul lunii ianuarie lucrăm la protocoalele de igienă. Odată cu primele cazuri ne concentrăm să înțelegem patologia, să oferim cel mai bun tratament posibil pacienților noștri. Acum, spre finalul pandemiei, sau cel puțin al acestui val, tragem învățăturile, evaluăm consecințele pentru pacienții infectați și ne reluăm activitatea de rutină pentru ceilalți.
Aici, la Spitalul Universitar din Basel, am internat și tratat 230 de cazuri COVID-19, cam un sfert dintre cei testați pozitiv. Celelalte 700 cazuri din acest oraș au fost gestionate de medicii de familie și autoritățile regionale. Vă dați seama ce ușurare pentru spitalul nostru?
În România, în acest moment se discută intens care este momentul în care pacienții nu mai trebuie să fie izolați – fie în spital, fie la domiciliu, după infectarea cu COVID-19. Există din ce în ce mai multe date publicate, chiar dacă nu sunt integral procesate sau înțelese.
Experiența unor țări care au trecut peste vârful curbei epidemiologice pot răspunde acestor întrebări. Din multe considerente, pacienții asimptomatici sau oligosimptomatici și mai ales tineri, testați pozitivi prin RT-PCR în tamponul faringian, trebuie izolați și monitorizați la domiciliu. Acești pacienți suprasolicită sistemul medical și sunt expuși, prin internare, la riscul de a contracta bacterii multirezistente din mediul intraspitalicesc. Consecințele pe termen lung ar putea fi devastatoare. Spitalele nu ar trebui să preia rolul de hoteluri. Gestionarea resurselor trebuie făcută cu discernământ, iar munca personalului medical trebuie prețuită!
Mai jos voi enumera criteriile pragmatice de terminare a izolării, pe care le folosim noi in Elveția, în funcție de starea clinică a pacientului. Testele RT-PCR pot să ajute pentru a termina izolarea mai devreme, dar pozitivitatea lor nu ar trebui să prelungească izolarea. Testele RT-PCR pot rămâne pozitive pentru o perioadă lungă, odată ce o persoană a fost infectată fără să aibă consecințe clinice sau epidemiologice. Pentru mai multe detalii, vă invit să citiți un sumar al metodelor de diagnostic SARS-CoV-2 realizat de către C. Constantinescu (3).
Terminarea măsurilor de izolare la pacienții confirmați cu COVID-19 (1, 2).
Starea clinica | Terminarea măsurilor de izolare | Efectuarea testului PCR |
Pacient oligosimptomatic
– dacă se află internat, externarea este posibilă – aflat în izolare la domiciliu |
10 zile dupa debutul simptomelor sau testul PCR pozitiv și 48 de ore fără simptome (febră și ameliorarea simptomelor respiratorii) | Nerecomandat |
Pacient cu o formă moderată a bolii
-Rămâne spitalizat sau va fi transferat spre o clinică de reabilitare/casă de bătrâni
|
14 zile după debutul simptomelor sau testul PCR pozitiv și 48 de ore fără simptome (febră și ameliorarea simptomelor respiratorii) | Nerecomandat |
Pacient cu o formă severă a bolii, inclusiv terapie intensivă | 21 zile după debutul simptomelor sau testul PCR pozitiv și 48 de ore fără simptome (febră și ameliorarea simptomelor respiratorii) | Pentru a scurta perioada de izolare, se pot face 2 teste PCT din materiale respiratorii (ex. secreție traheală) într-un interval de min. 24 de ore. Dacă rezulatele sunt negative sau încărcătura virală scade cu min. 3 log, măsurile de izolare pot fi ridicate.
|
Pacient cu o formă severă a bolii (terapie intensivă) și cu factori de risc asociați (ex. imunosupresie ridicată, tracheostomă) | 28 zile după debutul simptomelor sau testul PCR pozitiv și 48 de ore fără simptome (febră și ameliorarea simptomelor respiratorii)
|
Pentru a scurta perioada de izolare, se pot face 2 teste PCT din materiale respiratorii (ex. secretie traheala) într-un interval de min. 24 de ore. Dacă rezulatele sunt negative sau încărcătura virală scade cu min. 3 log, măsurile de izolare pot fi ridicate.
|
Referinte:
- Ghidul epidemiologic SARS-CoV-2/COVID-19, V2.2 8 aprilie 2020, Spitalul Universitar Basel, pg 29-31 (Traducerea Rețeaua de Solidaritate); https://docs.reteauadesolidaritate.com/s/a52gBxTxBWHo8zi?path=%2FGhiduri%20specialitati%20medicale#pdfviewer
- Centrul Național de Prevenire a Infecțiilor, Elveția; SWISSNOSO https://www.swissnoso.ch/
- Testarea moleculară și detecția de anticorpi în coronaviroză: de ce sunt atât de importante? – explicația științifică și studiu de caz în Europa, Dr. Cătălin Constantinescu, cercetător științific
Sursa schemă (figură): https://www.compoundchem.com/2020/03/19/covid-19-testing/ (Traducerea Rețeaua de Solidaritate)
Comments 1