Traducere: Rețeaua de Solidaritate – Roxana Fediuc
COVID-19 a devenit o problemă majoră de sănătate publică de la începutul anului 2020. Populația în vârstă și persoanele cu boli cronice sunt clasificate drept grupuri de risc majore din cauza sistemului imunitar slăbit, în comparație cu persoanele sănătoase. Un sistem imunitar puternic este dat de parametrii stilului de viață și de factorii de mediu: obiceiurile alimentare, fumatul, activitatea fizică, stresul cronic, poluarea aerului, creșterea populației, statutul socio-economic și industrializarea.
Sistemul imunitar se dezvoltă în funcție de vârstă, nutriție și stimularea antigenului după naștere, iar printre acestea, nutriția joacă un rol cheie în imunomodulare. Obiceiurile alimentare sunt afectate de mai mulți factori, precum statutul socio-economic, tradițiile culturale, ocuparea forței de muncă, inclusiv fumatul și consumul de alcool. Expunerea la o stare socio-economică precară provoacă o nutriție dezechilibrată, care afectează sistemul imunitar. Pe de altă parte, fumatul, consumul excesiv de alcool și inactivitatea fizică sunt cunoscute ca având efecte adverse asupra sistemului imunitar.
Factorii de mediu, inclusiv poluarea aerului, industrializarea rapidă și fumatul au efecte adverse asupra sistemului respirator al oamenilor, pe lângă impactul lor negativ asupra sistemului imunitar. Prin urmare, persoanele care fumează sau care trăiesc aproape de zonele industriale pot deveni mai vulnerabile la infecția cu COVID-19. Pot fi luate măsuri de precauție suplimentare atât în zonele epidemice, cu niveluri ridicate de poluare a aerului, cât și în domeniile cu risc ridicat de producere a leziunilor pulmonare, cum ar fi mineritul.
În plus, stresul cronic este unul dintre efectele negative majore aduse de stilul modern de viață. Expunerea persistentă la stresul cronic afectează sistemul imunitar, sistemul endocrin și răspunsurile comportamentale. În prezent, milioane de oameni sunt într-o stare avansată de stres, din cauza COVID-19 și a consecințelor sale, precum criza economică, șomajul, datoriile și restricțiile asupra vieții sociale.
Locurile de muncă esențiale au devenit un alt parametru care afectează sănătatea umană în timpul pandemiei COVID-19. Milioane de oameni nu se pot plasa în autoizolare sau nu se pot autoproteja, deoarece trebuie să lucreze în diferite domenii: sănătate, zone publice, transporturi de mărfuri, bănci, minerit, ferme, transport public, salubritate, construcții. Astfel, locul de muncă este și el un alt indicator important care ar trebui să fie considerat ca un factor de luat în seamă în timpul pandemiei COVID-19.
În concluzie, această pandemie reamintește tuturor importanța consolidării sistemului imunitar și evidențiază efectele adverse pe care schimbările globale le au asupra sănătății publice. Persoanele care au obiceiuri alimentare proaste, care locuiesc în apropierea zonelor industriale, au locuri de muncă riscante, au o boală cronică, fumează sau sunt supuse stresului cronic, ar trebui să-și ia măsuri suplimentare de precauție pentru ei înșiși, deoarece pot avea un sistem imunitar slăbit.
articol sursă: https://bit.ly/3eUybUV