Autor: Dana Hering
În acesta perioadă am vorbit cu mai mulți români care au pornit să traverseze Europa cu mașina, încercând să ajungă la casele si familiile lor din România. Oameni suprinși de carantină și de evenimentele declanșate de pandemie în timpul unor deplasări, lucrători cu contracte pe termen scurt sau care munceau în hoteluri, restaurante sau șantiere închise brusc și pe o perioadă nedefinită, români care trăiesc și muncesc în străinătate s-au văzut puși în situația de a se întoarce acasă ca singură soluție.
Știm că este foarte greu pentru cei rămași fără bani sau un acoperiș deasupra capului, știm că mulți dintre voi sunteți singuri și speriați, dar dacă vă hotărați să plecați, trebuie să știți, de asemenea, că vă așteaptă o avalanșa de greutăți pe tot parcursul până în România. Odată ce veți decide să plecați din țările în care ați trăit până acum, fiți conștienți că întoarcerea acasă este un drum greu și foarte solicitant, atât în tranzitul prin țările europene, cât și prin România.
Rețineți că granițele multor țări sunt închise acum, există numeroase restricții de călătorie, iar la sosirea în România vă așteaptă formalități, și o perioadă de 14 zile de carantină obligatorie într-un centru special. Este esențial să vă informați în detaliu înainte de a pleca la drum, despre situația actuală din țările de tranzit deoarece condițiile se pot schimba de la o oră la alta. Vor fi controale pe autostrăzi, magazine și benzinarii indisponibile, locuri în care nu puteți să opriți și perioade lungi în care nu vă veți putea odihni. Cele mai multe țări au granițele închise, iar statele care permit tranzitarea o fac în condiții de culoar de trecere, doar între anumite ore. În Austria,de exemplu, nu sunt permise opririle pe teritoriul statului, fiți așadar pregătiți cu apă și mâncare pentru perioade mai lungi și rezervorul de benzină cu plinul făcut cu orice ocazie.
Odată ajunși la granița cu România veți sta la coadă la intrarea în țară. Din cauza formalităților de îndeplinit la vamă, timpii de așteptare se prelungesc de la o zi la alta. Vă rugăm să treceți în declarațiile pe proprie răspundere pe care le completați datele reale ale călătoriei și locul din care veniți, în caz contrar puteți suferi rigorile legii, având în vedere că în România e instituită starea de urgență. Pe teritoriul țării veți fi preluați de către autoritățile din Romania, care vă vor impune reguli. Aceste reguli, la fel, se pot modifica de la o oră la alta. Drumul din vamă până acasă poate dura cât călătoria prin Europa. Să aveți în vedere că în majoritatea cazurilor, în funcție de țara din care veniți, nu veți ajunge acasă ci, pentru durata de 14 zile, într-un centru de carantină organizat de autorități.
Drumul spre locurile de carantină din Romania se face într-un convoi, însoțit de mașinile de poliție. În funcție de județul în care vreți să ajungeți, veți avea de așteptat la limita fiecărui județ să fiți preluați de alte mașini de poliție din acele județe. Trebuie să țineți cont de starea dvs. de sănătate, dacă aveți probleme existente, veți avea cel mai probabil de suferit din cauza acestui drum. Încercați să evaluați bine oportunitatea unei călătorii în aceasta perioadă. Pentru cei care au copii, gândiți-vă că un drum atât de lung și cu atât de multe restricții va fi foarte greu de suportat.
În concluzie, celor care nu aveți alternative și alegeți un drum lung, greu și riscant spre țară, vă dorim să aveți răbdare, putere și, mai ales, să vă informați mereu din surse sigure. Nu uitați că sunteți cetățeni români și că nimeni nu are dreptul să vă spună că nu aveți voie să vă întoarceți acasă. Știm că pentru cei mai mulți dintre voi, singura casă pe care o aveți este în Romania.