de Sergio Romagnani – profesor emerit de imunologie clinică și medicină internă al Universității din Florența.
Un studiu epidemiologic efectuat în localitatea Vò Euganeo (Italia) a arătat că majoritatea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 sunt asimptomatice, dar reprezintă o sursă formidabilă de contaminare. Izolarea tuturor subiecților infectați, inclusiv a celor asimptomatici, a permis atât protejarea altor persoane de la contaminare, dar a și prevenit eventuale agravări ale afecțiunii la pacienții deja infectați. Pe baza acestui rezultat, în lupta împotriva virusului devine crucială încercarea de a descoperi persoanele asimptomatice, dar oricum deja infectate, care au o probabilitate majoră de a contamina, având în vedere că nimeni nu se teme de acestea sau nimeni nu le izolează.
În cadrul unui studiului epidemiologic realizat în localitatea Vò Euganeo (Veneto/Italia), au fost prelevate probe (teste) pentru cercetarea Covid-19 de la toți locuitorii din municipalitate. S-a demonstrat că marea majoritate a persoanelor infectate, între 50 și 75 %, este complet asimptomatică, dar reprezintă totuși o sursă formidabilă de contaminare. În Vò, de fapt, odată cu izolarea subiecților infectați, numărul total de pacienți a scăzut de la 88 la 7 (de cel puțin10 ori) în decurs de 7 – 10 zile.
Ce este și mai interesant și parțial surprinzător a fost și demonstrația că izolarea persoanelor contaminate (simptomatice sau asimptomatice) nu doar că a permis protejarea de la contaminare a altor persoane, dar pare de asemenea ca a prevenit și agravarea evoluției afecțiunii la subiecții deja infectați, deoarece rata de vindecare la pacienții infectați, dacă au fost izolați, a fost numai de 8 zile în 60% din cazuri. Aceste date oferă două informații foarte importante:
1. procentul celor infectați în rândul populației este foarte mare, chiar dacă unii sunt asimptomatici, mai ales (dar nu numai) printre cei tineri;
2. izolarea asimptomaticilor este esențială pentru a putea controla răspândirea virusului și gravitatea maladiei. Având în vedere aceste date extraordinare, este clar că politicile actuale pentru a opri propagarea virusului trebuie revizuite. De fapt, este absolut esențială pentru a bloca 2 răspândirea virusului, identificarea unui număr cât mai mare de subiecți asimptomatici (sursă importantă de contaminare), identificându-i cât mai devreme posibil.
Pe baza datelor obținute în Vo ‘, a fost demarată deja în toată regiunea Veneto o „supraveghere activă masivă”, adică s-a decis la nivel regional testarea tuturor lucrătorilor cu risc major de expunere la contaminare (medici, asistenți medicali, forțe de poliție, muncitorii obligați prin natura activităților desfășurate să aibă multe contacte interpersonale), chiar dacă sunt asimptomatici – cercetare finanțată de un om de afaceri din Veneto al cărui nume nu a fost făcut public – cu scopul de a identifica toate persoanele infectate (asimptomatice) și, prin urmare, de a efectua izolarea acestora în aceeași manieră în care s-a procedat în cercetarea pilot din localitatea Vò.
Prima concluzie care rezultă din această experiență este că actualul mod de abordare a contaminării cu Covid-19 (prin prelevarea de teste doar de la persoanele care prezintă simptome ale îmbolnăvirii), atât la nivel național și implicit în regiunea Toscana este contrar măsurilor care ar trebui aplicate. De altfel, acum, când virusul circulă pe scară largă, nu mai este atât de important să testăm subiecții care prezintă simptomele. Toți cei cu febră, tuse și simptome respiratorii ar trebui oricum izolați sau transportați la spital și tratați corespunzător simptomele lor, iar toți cei care au intrat în contact cu acești subiecți ar trebui oricum să stea în carantină. Cu toate acestea, ceea ce este acum crucial în lupta împotriva virusului este încercarea identificării persoanelor asimptomatice, dar deja infectate, care au o probabilitate sporită de a infecta, deoarece nimeni nu le teme sau nu le izolează. Acest lucru este valabil mai ales pentru categorii precum medicii și asistenții medicali care sunt expuși la virus, dezvoltă frecvent o infecție asimptomatică, continuând să răspândească infecția atât între ei cât și în rândul pacienților lor.
De altfel în multe regiuni, s-a decis testarea medicilor și a asistenților medicali doar în cazurile în care aceștia prezintă simptomele îmbolnăvirii. Dar, ținând cont de rezultatele cercetării din Vò, această decizie poate fi extrem de periculoasă, spitalele riscând să devină zone cu un grad ridicat de persoane infectate, în care nici unul dintre cei infectați nu este izolat. Pericolul de contaminare pentru pacienți și între colegi devine extrem de mare și există, de asemenea, riscul creării de comunități cu o densitate virală ridicată, care – potrivit cercetării din Vò – favorizează, de asemenea, agravarea evoluției afecțiunii. Prin urmare, este absolut esențială extinderea testării la marea majoritate a populației, în special a categoriilor cu risc ridicat (adică expuse la contacte multiple) și, prin urmare, izolarea subiecților testați pozitiv la virus cât și a celor cu care au intrat în contact, chiar dacă sunt asimptomatici, cât mai devreme.
În special, este absolut necesară testarea tuturor celor cu o probabilitate ridicată de transmitere a virusului, mai ales dacă trăiesc în comunități închise cu contacte multiple și apropiate. În cele din urmă, este foarte important ca toți cei cu risc major de contaminare să poarte măști, nu atât pentru a se proteja ei înșiși de infecții, ci mai degrabă pentru a-i proteja pe ceilalți, chiar și atunci când nu prezintă simptome. S-ar putea obiecta faptul că costurile unui număr mare de teste, precum și dificultățile de ordin tehnic care ar deriva din efectuarea lor au constituit motivele de a nu recomanda până acum această strategie la nivel de politică sanitară națională (și implicit în regiunea mea, Toscana), alegând strategia efectuării unor teste doar persoanelor care prezintă în mod evident simptomele contaminării. Dar costurile, evaluate în termini de vieți salvate, de numărul mult mai mic de 3 persoane care necesită costurile și riscurile unei unități de terapie intensivă, chiar și în termini economici, ar fi în cele din urmă mult mai mici decât cele legate de efectuarea unui număr mult mai mare de teste, față de cele efectuate în prezent. Mai mult decât atât, rezultate similare vin în ultimele zile din utilizarea unei strategii asemănătoare și în Coreea de Sud.
Traducere de Sorina Andriuca, Padova