- Emisiunea – Diaspora. Dincolo de granițe – 30 septembrie 2021, Radio România Cultural
- Realizatoare: Corina Negrea
- Invitați: medici din Rețeaua de Solidaritate
Dr. Raluca Mihaela Bercea – medic specialist pneumologie și medicină internă, coordonatoarea secției de Medicină Internă Covid, Spitalul Județean de Urgență Ploiești, cu competențe în ventilație noninvazivă
Corina Negrea: Care este situația COVID în România din punctul de vedere al unui om implicat în zona fierbinte?
Dr Raluca Mihaela Bercea: România se află pe o pantă crescătoare în ceea ce privește numărul de cazuri aferent valului 4 (patru). Lucrez de peste doi ani cu pacienți cu COVID. Pacienții vin mult mai tărziu la spital, în stadii foarte avansate ale bolii, când afectarea pulmonară este foarte mare, peste 80 la sută din plămân este distrus. Cred că avem de 3-4 ori mai multe cazuri decât în valul precedent.
Este important să spunem că 98% dintre pacienții pe care i-am văzut, sunt nevaccinați. Aceștia au forme foarte avansate de boală. Latura dramatică a acestui val este dată de faptul că avem mai multe familii compacte care vin și se internează, dar a căror membrii decedează. Este trist!
Dr Tudor Toma – medic pneumolog în Marea Britanie
Corina Negrea: Care sunt riscurile vaccinării, nevaccinării și îmbolnăvirii COVID?
Dr Tudor Toma: Există o mare diferență între riscul perceput și riscul real. Și exemplul clasic este legat de mersul cu avionul. Sunt foarte multe persoane care au o frică de a merge cu avionul, presupunând că riscul este crescut, când în realitate este un risc foarte scăzut. În același timp, riscul real de a conduce în România fără centură de siguranță este mult mai mare, dar lumea percepe un risc scăzut și mulți merg în continuare în România fără centură de siguranță crezând că vor supraviețui în cazul unui accident. Același lucru este și la COVID, sunt foarte mulți pacienți care au un risc de a face o formă severă de boală și acest risc este în mod clar mai mare decât riscul oricăror complicații legate de vaccin. Este mult mai riscant să faci o formă de boală decât să te vaccinezi. Modul în care este perceput acest risc este diferit și este și foarte greu de explicat unei persoane care vrea doar alb sau negru, avem sau nu avem o posibilitate de a face boala sau de a avea o complicație severă.
Dr. Graziela Biter – medic anestezist – reanimator, Spitalul Universitar din Bruxelles
Corina Negrea: Care este situația în Belgia?
Dr Graziela Biter: În Belgia, din populația generală, este vaccinată un procent de 73 la sută, iar persoanele cu vârsta peste 18 ani sunt vaccinate complet într-un procent de 85 la sută (…) Datele arată că în Belgia, între 01 ianuarie 2021 și 08 august 2021, un număr de 19.723 pacienți au fost internați cu afecțiunea Covid-19, din care 98 la sută au fost nevaccinați.
Dr Sorin Popescu – medic, rezident în Austria
Corina Negrea: Ce i-a convins pe austrieci să se vaccineze?
Sorin Popescu: În Austria, campania de vaccinare a pornit mai greu decât în România, dar a evoluat astfel încât am ajuns astăzi la 65 la sută rată de vaccinare. Oamenii au fost convinși de către cei care aveau încredere, de foarte multe ori de către autorități locale, de Guvern, de către medici, și nu de puține ori de către profesorii copiilor care au discutat cu părinții.