Traducere de Andrei Savu pentru Rețeaua de Solidaritate
Articol original: Cancer guidelines during the COVID-19 pandemic
Autor: Talha Khan Burki
Publicație: The Lancet Oncology
Editor: Elsevier
DOI: https://doi.org/10.1016/S1470-2045(20)30217-5
Începând din 1 aprilie 2020, mai mult de 800.000 de cazuri de îmbolnăvire cauzate de coronavirus (COVID-19) au fost confirmate în întreaga lume. Bilanțul deceselor în Italia se apropie de 12.000 de persoane, urmat îndeaproape de cel din Spania. SUA au raportat peste 164.000 de cazuri de îmbolnăvire, dintre care peste 38.000 de cazuri au fost raportate doar în New York. Există îngrijorarea că COVID-19 ar putea copleși sistemele de sănătate din întreaga lume. Multe dintre națiuni au raportat un număr insuficient de ventilatoare.
Regatul Unit (UK) este una dintre țările care au suspendat intervențiile chirurgicale elective. În 26 martie, Gethin Williams, chirurg la Spitalul Regal Gwenth din Newport, specializat în chirurgia colorectală, a atras atenția asupra faptului că instituția sa se află sub o presiune imensă, având sălile de operație transformate în unități de terapie intensivă, pentru a putea primi influxul de pacienți cu COVID-19. „La ritmul în care COVID-19 se răspândește în Spitalul Regal Gwenth, nu se va mai realiza chirurgie colorectală în viitorul apropiat.” a spus acesta. „Fără tratament unele cancere pot produce obstrucții, altele se pot metastaza”.
Asociațiile de oncologie și autoritățile naționale au emis rapid ghiduri de îngrijire oncologică în timpul pandemiei. Giuseppe Curigliano (de la Institutul European de Oncologie din Milano, Italia/the European Institute of Oncology, Milan, Italy) este și membru al consiliului Societății europene de medicină oncologică – SEMO (European Society for Medical Oncology – ESMO) a declarat că „Specialiștii din cadrul SEMO iau foarte în serios această situație, oferă îndrumare și pregătire profesională doctorilor oncologi pentru gestionarea pacienților oncologici pe tot parcursul acestei epidemii”. Conform unui studiu publicat în luna martie, realizat asupra pacienților italieni, 20% din cei care au decedat în țară ca urmare a îmbolnăvirii cu COVID-19 sufereau de cancer activ.
Pagina de internet a SEMO (ESMO) include informații generale despre COVID-19, o secțiune de întrebări și răspunsuri dar și link-uri către alte resurse utile. SEMO recomandă ca medicii oncologi să fie pregătiți să își ajusteze rutina obișnuită. Sugestiile organizației se referă la întărirea serviciilor de telemedicină, reducerea vizitelor clinice dar și la alegerea prevalentă a terapiilor subcutanate sau orale, în dauna celor intravenoase, atunci când acest lucru este posibil. Există, de asemenea, sfaturi pentru sprijinirea pacienților și gestionarea infecțiilor.
În ghidul său pentru gestionarea pacienților cu cancer care necesită tratament acut, Sistemul național de sănătate din Anglia (NHC England) a avertizat că anumite grupuri sunt în mod special mai vulnerabile la îmbolnăvire severă dacă devin infectate cu sindromul respirator acut și sever provocat de coronavirus 2. Aceste grupuri includ persoanele care se află sub tratament chimioterapeutic activ sau sub tratament de radioterapie radicală pentru cancerul de plămâni și pacienții cu cancere ale sângelui ori ale măduvei spinării. „Diversele forme de cancer produc degradare imunitară în măsuri diferite”, explică Richard Schilsky, Medic-șef la Societatea americană de oncologie clinică -SAOC (American Society of Clinical Oncology – ASCO). Cancerele de sânge compromit frecvent și în mod direct sistemul imunitar astfel încât astfel de pacienți au probabil cel mai înalt risc, în timp ce cancerele cum sunt cel de colon, sân sau plămâni nu cauzează în mod tipic o degradare imunitară care să nu aibă o legătură cu tratamentul.
Schilsky remarcă faptul că regimurile standard de chimioterapie pentru cele mai multe dintre tumorile solide cauzează în principal degradare imunitară tranzitorie care se manifestă printr-un nivel scăzut de celule albe. „Celulele albe pot fi susținute prin folosirea factorilor de stimulare a coloniilor astfel încât acești pacienți au probabil un risc mai redus decât pacienții cu cancere ale sângelui.” a declarat acesta pentru The Lancet Oncology.
Pandemia aduce mai multe provocări pentru serviciile oncologice. Personalul de îngrijire trebuie să se gândească cum să minimizeze expunerea pacienților în unitățile de îngrijire medicală. „Putem vedea cum sistemele se adaptează acum la consultații telefonice și de telemedicină, efectuarea testelor de laborator la unități mai apropiate de locuința persoanelor dar și prin amânarea unor evaluări” a spus Schilsky. Ghidul Sistemului național de sănătate din Anglia (NHC England) enumeră mai multe opțiuni posibile, inclusiv furnizarea la domiciliu a medicamentelor de uz oral și a prescripțiilor recurente.
Mai mult, există dificultăți asociate infecțiilor. Medicii oncologi sunt obișnuiți să gestioneze astfel de complicații, însă problema cu COVID-19 este că nu există un tratament specific. „Calculul risc-beneficiu se poate dovedi înșelător” a spus Schilsky. „Pe de o parte, un pacient ar putea avea un risc ridicat de contractare a infecției și de deces din cauza acesteia; pe de altă parte pacientul ar putea fi supus unui risc ridicat de progresie a bolii canceroase sau chiar de deces, dacă aceasta nu este tratată corespunzător”. Medicii trebuie să evalueze dacă planurile de tratament ar trebui initiate, programate sau amânate, și dacă da, pentru cât timp?
Sistemul național de sănătate din Anglia accentuează faptul că deciziile pentru fiecare pacient trebuie luate de către echipe multidisciplinare. Ghidul său stabilește grupuri prioritare pentru intervenția chirurgicală, pentru tratamente sistemice anticancer și pentru radioterapie. Pentru tratamentele sistemice, Sistemul național de sănătate din Anglia delimitează șase niveluri de prioritate. Pacienții care sunt în așteptarea terapiei curative cu o șansă de succes mai mare de 50% se încadrează în cel mai înalt nivel de prioritate. Pacienții care sunt în așteptarea unei terapii non-curative care este improbabil să le ofere alinare, control al tumorii sau o prelungire a vieții cu mai mult de 1 an, sunt alocați celui mai scăzut nivel de prioritate. Pentru radioterapie există cinci niveluri de prioritate, pacienții cu tumori cu proliferare rapidă și posibilitate redusă de amânare se încadrează în grupul cu cel mai înalt nivel.
Alte câteva asociații oncologice au emis îndrumări. Pagina de internet a Asociației de chirurgie oncologică (The Society of Oncological Surgery) include resurse specifice fiecărei afecțiuni care să ajute în ghidarea deciziilor în epoca COVID-19, dar și o serie de fișiere audio/video (podcasts) ale diverșilor specialiști. În plus, există documente cu informații despre o gamă largă de afecțiuni maligne, inclusiv despre cancerul de sân, colorectal, endocrin și melanom, fiecare dintre acestea fiind clasificate în subdiviziuni acolo unde este adecvat.
Într-o Declarație despre COVID-19, Asociația europeană de chirurgie oncologică – AECO (European Society of Surgical Oncology – ESSO) a recomandat ca pacienții de peste 70 ani să nu fie consultați în clinică decât atunci când acest lucru este urgent. De asemenea, aceasta a subliniat importanța măsurilor necesare pentru ca personalul medical să nu ajungă să se epuizeze mental. ”Odihna, recuperarea dar și sprijinul psihologic trebuie factorizate în planificare”, s-a concluzionat în cuprinsul declarației.
Pagina de internet a Asociației americane de oncologie clinică -AAOC ( American Society of Clinical Oncology – ASCO) asamblează o cantitate importantă de informații despre îngrijirea pacientului și despre COVID-19, împreună cu link-uri către îndrumarea oferită de organizații precum Centrul Statelor Unite pentru prevenirea și controlul bolilor (US Centers for Disease Control and Prevention) dar și câteva alte asociații de oncologie.
AAOC (ASCO) a publicat îndrumări despre modul în care clinicile ar trebui să se pregătească pentru virus; pot fi găsite sfaturi despre angajarea de personal, pregătirea clinică, prevenirea și controlul infecției și programarea pacienților. De asemenea, există și resurse despre sănătatea mentală. Practicienii pot considera drept utile sfaturile despre îmbunătățirea capacității de adaptare la această situație. Sugestiile includ evitarea supraaglomerării cu informații și evitarea știrilor despre COVID-19, a postărior de pe rețelele sociale. Mai există și un set de sfaturi pentru îmbunătățirea sănătății fizice și mentale – un exercițiu propus este concentrarea asupra spălatului mâinilor, care ar putea fi o modalitate simplă de a combina igiena cu starea de bine.
Pagina de internet a Societății americane pentru radioterapie (The American Society for Radiation Oncology) conține o secțiune vastă despre COVID-19. Asociația prezintă recomandări specifice pentru membri săi, bazate pe concluziile grupului de lucru dedicat. Pagina conține cele mai frecvente întrebări, dintre care câteva sunt relevante pentru deciziile clinice și link-uri către articole și pagini de internet relevante.
Asociația americană de transplant și terapie celulară (The American Society for Transplantation and Cellular Therapy) și Asociația Europeană de transplant sanguin și de măduvă osoasă (the European Society for Blood and Marrow Transplantation – EBMT) au publicat principii directoare privind gestionarea COVID-19. EBMT avertizează că restricțiile de călătorie impuse în Europa pot avea un efect important asupra activităților de transplant atât pe continent cât și dincolo de acesta. „Din cauza situației aflate în schimbare rapidă, accesul la un donator de celule stem ar putea fi restricționat fie ca urmare a infectării donatorului sau a impedimentelor de ordin logistic din centrele de colectare aflate în mijlocul unui sistem de sănătate sub presiune, fie din cauza restricțiilor de circulație peste granițele internaționale”, se remarcă în ghidul EBMT. „În consecință se recomandă insistent asigurarea accesului la produsul din celule stem prin congelarea acestui produs înainte de condiționarea sa, iar atunci când acest lucru nu este posibil, să se asigure un donator alternativ ca soluție de siguranță”.
Pe partea de reglementare, Administrația Statelor Unite pentru alimente si medicamente (the US Food and Drug Administration) a publicat un ghid de gestionare a testelor clinice în timpul pandemiei generate de COVID -19, ca și Institutul Național al cancerului din Statele Unite – US National Cancer Institute și Agenția Europeană pentru medicamente – European Medicines Agency (EMA).
Documentul EMA subliniază schimbările și adaptările care ar putea deveni necesare pe parcursul pandemiei, de exemplu în situația în care participanții la testele clinice trebuie izolați, accesul în locuri publice este limitat, ori dacă personalul medical trebuie să preia diferite sarcini. S-a sugerat ca organizatorii testului să ia în considerare suspendarea, extinderea ori amânarea testului, în funcție de circumstanțe. Institutul Național al Regatului Unit pentru excelență în sănătate și îngrijire (The UK National Institute for Health and Care Excellence) a publicat îndrumări despre aplicarea radioterapiei și a altor terapii oncologice sistemice, îndrumări derivate din cele publicate în ghidul Sistemului național de sănătate din Anglia.
În cele din urmă, Răspunsul global orientat pe radioterapie (Global Radiation Oncology Targeted Response) a apărut dintr-o discuție online din luna martie 2020 care a implicat 121 de participanți. Lucrarea explorează subiecte cum sunt prevenția infectiei, raționalizarea metodelor practice de lucru, dar și probleme specifice în legatură cu radioterapia. Se oferă sfaturi pentru anumite afecțiuni iar autorii enumeră tratamentele de radioterapie care ar putea fi omise. Cu toate acestea, ei atrag atenția că, deși amânarea tratamentelor radicale pentru bolile cu analize biologice favorabile „ar putea părea preferabilă pe moment, această abordare ar putea avea consecința neintenționată de creare în continuare a unei creșteri de negestionat a activității atunci când criza va fi trecut”.
Este prea devreme pentru a spune care este forma pe care această pandemie o va lua. Dar merită a fi meționat faptul că epidemia în China pare să încetinească. Yi-Long Wu de la Institutul cancerului de plămân din Guangdong, China (Guangdong Lung Cancer Institute, Guangdong, China) atrage atenția că cea mai importantă perturbare a îngrijirii oncologice din țară a apărut pe parcursul primelor două sătămâni ale lunii februarie. „Începând cu perioada finală a lunii februarie am putut să reîncepem peste tot, cu excepția provinciei Wuhan, intervențiile chirurgicale, chimioterapia și radioterapia” a declarat acesta pentru The Lancet Oncology. „Acum revenim la normal.”
Comments 1