În momentul de față în Ucraina doar 60% din copii sunt vaccinați. În 2009 nivelul de vaccinare era de 82%, iar până în anul 2014 acesta a scăzut semnificativ – până la 37%. De remarcat că până în 2009 în calendarul vaccinării erau incluse vaccinuri penta- și hexavalente, cu component pertussis acelular. După 2009 a avut loc reducerea treptată a finanțării la capitolul vaccinării cu până la 50%. Finanțarea insuficientă a determinat achiziția unor vaccinuri mai ieftine, precum DTP celular din India. Folosirea acestui vaccin a produs temeri în rândul populației din cauza complicațiilor pe care le cauza, ducând la încurajarea campaniilor anti-vaccinare. Ca rezultat, s-a constatat tendința de extindere a rujeolei, difteriei, tuberculozei, pertussis și altor boli infecțioase.
Ultimele date publicate de Centrul Sănătății Publice al Ministerului Sănătății din Ucraina pe anul 2019 arată că la nivel de țară au fost înregistrate 1155 de focare de boli infecțioase (în 2018 – 792 cazuri), ca rezultat s-au îmbolnăvit 9722 de oameni (7115 copii). Din cele 1155 de focare: 922 au fost de rujeolă, 71 – infecții ale tractului gastro-intestinal, 66 – Salmonella, 31 – Hepatita A, 28 – Rotavirus, Shigella – 4, Enterovirus – 2, Difterie – 1. Focarele au fost depistate în toate regiunile Ucrainei (în regiunea Cernăuți – 65). În 2018-2019 au fost înregistrate 115 mii cazuri de rujeolă (41 de cazuri letale, dintre care 25 de copii). În 2019 au fost înregistrate 22 de cazuri de difterie (pentru comparație: anii 2010-2018 – în total 56 de cazuri). O altă problemă gravă este că în momentul de față în Ucraina nu există nicio doză de ser antidifteric (la fel ca și ser antitetanic).
Calendarul vaccinărilor în Ucraina
- 24 de ore – Hepatita B
- 3-5 zile – BCG
- 2 luni – Hepatita B, Difterie, Tetanos, Pertussis, Poliomielită, Hib
- 4 luni – DTP, poliomielită, Hib
- 6 luni – Hepatita B, DTP, Poliomielită
- 12 luni – ROR, Hib
- 18 luni – DTP, Poliomielită
- 6 ani – ROR, DT, Poliomielită
- 14 ani – Poliomielită
- 16 ani – DT
- Fiecare 10 ani – DT
În afară de acest calendar, mai sunt și alte vaccinuri recomandate suplimentar, contra cost, de Ministerul Sănătății. Însă, în realitate, acestea rămân doar la nivel de recomandare, deoarece vaccinurile nu sunt suficiente în farmacii, uneori cu întreruperi pe perioade lungi, iar majoritatea părinților nu își pot permite să le cumpere (prețul fiind de 50-100 EUR).
Vaccinuri recomandate suplimentar
- Vaccin antirotaviral – copiilor până la 6 luni, 2 doze
- Vaccin antivaricelic – copiilor care au împlinit 15 luni și nu au fost bolnavi,
- Vaccin antipneumococic – copiilor până la 6 luni, 3 doze; > 6 luni – 2 doze,
- Vaccin antihepatita A – copiilor > 1 an, 2 doze
- Vaccin antigripal – copiilor 6 luni – 5 ani
- Vaccin antimeningococic – copiilor > 1an, 1 doză
Merită menționat faptul că în Ucraina vaccinarea nu este obligatorie, primele încercări de a obliga părinții să-și vaccineze copiii au fost în 2019, când la nivel local nu se permitea copiilor care nu aveau vaccinul ROR să frecventeze școala sau grădinița în perioada apariției focarelor de rujeolă.
Ucraina achiziționează vaccinuri pentru 10 boli infecțioase introduse în calendarul național, din 6 state: Belgia, Franța – Poliomielită, Bulgaria – BCG, Coreea de Sud – Hepatita B, India – Hib, DTP celular, Belgia, SUA – ROR. Aceste vaccinuri sunt gratuite. Deoarece majoritatea părinților refuză vaccinarea cu DTP celular oferit de stat, pediatrii recomandă alte vaccinuri de calitate superioară contracost – tetravalente, pentavalente şi hexavalente produse în Uniunea Europeană, care ajung, din păcate, foarte greu pe piață și în cantități insuficiente (costul 50-100 EUR).
În Ucraina nu există o statistică oficială a complicațiilor sau a reacțiilor adverse post-vaccinale cu toate că, în ultimii ani, au fost înregistrate numeroase petiții în acest sens la Ministerul Sănătății, inițiate de medici sau diverse ONG-uri. Din practica pediatrică constatăm cele mai multe complicații și reacții adverse, anume la vaccinul DTP celular, observate din ce în ce mai des, precum: hiperpirexie >40oC, encefalopatie, schimbarea comportamentului copilului, nervozitate, retardare sau degradare mentală, convulsii febrile și afebrile, plâns monoton puternic în primele 48 de ore, status hipoton-hiporeactiv în primele 48 de ore.
Medicii pediatri din Ucraina se confruntă cu o serie de probleme referitoare la vaccinare, aceasta nefiind obligatorie. Procesul de vaccinare întâmpină bariere cauzate de convingerile religioase ale părinților, fiindcă unele biserici promovează activ ideile anti-vaccinale. Subliniem frica motivată și nemotivată a părinților, bazată pe experiențe negative proprii sau ale celor apropiați, precum și pe numeroasele campanii de dezinformare promovate de experți falși.
Statul ucrainean, din păcate, nu asigură o prezență continuă a vaccinurilor oferite gratuit, precum și a celor calitative contracost. Vaccinurile calitative nu sunt în cantitate necesară și greu ajung pe piață, deoarece sunt supuse unor licențieri și controale suplimentare care durează foarte mult. Așadar, se începe vaccinarea cu un vaccin și apoi medicii sunt nevoiți să continuă cu altul, uneori cu mari întârzieri. Toate acestea favorizează apariția reacțiilor și complicațiilor adverse post-vaccinale.
Așadar, procesul vaccinării în Ucraina are loc cu multe dificultăți. Este nevoie de o asigurare continuă a populației cu vaccinuri calitative, cu risc minim de dezvoltare a complicațiilor și a reacțiilor adverse post-vaccinale. La nivel național se impune necesitatea adoptării unei baze juridice de reglementare a procesului de vaccinare în Ucraina și o continuitate în derularea de campanii de informare corectă a populației despre necesitatea și importanța vaccinurilor, precum și despre consecințele scăderii pragului de vaccinare.
NOTE
- Calendarul Național de Vaccinare în Ucraina al Ministerului Sănătății (în limba ucraineană), 2018. URL: https://www.medcv.gov.ua/archives/15849
- Date operative privind statistica focarelor bolilor infecțioase. Centrul Sănătății Publice al Ministerului Sănătății din Ucraina (în limba ucraineană). URL: https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/operativni-dani-pro-spalakh