Povestea începe cu o persoană infectată cu coronavirus. Persoana încă nu a dezvoltat simptome, așa că își vede de viață. Să presupunem că persoana acesta are contact cu 20 de persoane într-o zi și că fiecare contact duce la infectare în 1 din zece cazuri. Pentru simplitate, hai să spunem că persoana este contagioasă timp de doar o zi. Cu aceste presupuneri, pacientul nostru zero a infectat 2 persoane. Dacă presupunem că fiecare pacient se comportă la fel ca pacientul zero, cei doi vor infecta la rândul lor câte 2 persoane, așa că numărul de persoane contagioase a devenit 4. Aceștia 4 infectează câte două persoane, deci 8, apoi 16, apoi 32, apoi 64, apoi 128, 256, 512, 1024, 2048 și așa mai departe (și aici vorbim doar de numărul persoanelor contagioase, nu de numărul total de îmbolnăviți).
Acest tip de evoluție se numește creștere exponențială, și reprezintă prima linie, cea roșie. Creșterea exponențială este situația cea mai rea, am ajunge la populația țării în 25 de pași, și la populația întregului pământ în 33 de pași.
Singurul moment în care încetinește natural creșterea exponențială este cel în care aproape toată populația este infectată, pentru că un contact între 2 persoane infectate nu duce la o noua infectare. În momentul în care începe să scadă rata de infectare, nu mai putem vorbi de o creștere exponențială, ci suntem pe o evoluție logistică.
Evoluția logistică este cea de a doua linie, cea verde. Partea bună în povestea celor două linii este că putem influența dacă suntem pe linia roșie sau linia verde scăzând forțat rata de infectare. Să ne amintim cum se comportă pacientul nostru zero, el avea 20 de contacte pe zi și fiecare avea o șansă de 1/10 să ducă la o infectare. Dacă scădem numărul de contacte, sau scădem șansa ca o expunere să ducă la o infectare (sau ambele), situația se schimbă dramatic și ne mutăm spre linia verde. Putem scădea numărul de expuneri prin a sta acasă pe cât posibil, și când ieșim să păstrăm o distanță de 1 – 2 metri între persoane. Putem scădea șansa ca o expunere să ducă la îmbolnăvire prin spălarea corespunzătoare pe mâini, și urmărirea procedurilor recomandate de dezinfectare https://fiipregatit.ro/ghiduri/.
Să recapitulăm și să adăugăm un pic de context. Există două posibilități pentru evoluția unei boli: linia roșie exponențială și linia verde logistică. Pentru a fi pe linia verde trebuie să scădem rata de infectare scăzând numărul de expuneri zilnice și scăzând șansa ca o expunere să ducă la infectare. În România, rata de răspândire actuală nu este de 2, ci de 1.21, dar încă nu putem spune că suntem pe o evoluție logistică. Cu acțiune hotărâtă și dură, putem să ne asigurăm că ne situăm pe linia verde, și menținem boala în limite gestionabile până la găsirea unui vaccin sau tratament.
Până nu ne schimbăm obiceiurile dramatic, stăm pe linia roșie, deoarece acțiunile noastre determină când și dacă ne mișcăm spre cea verde.
Referințe:
[1] Ma J, Dushoff J, Bolker BM, Earn DJ. Estimating initial epidemic growth rates. Bull Math Biol. 2014 Jan;76(1):245-60. doi: 10.1007/s11538-013-9918-2
Pentru aprofundare: https://youtu.be/Kas0tIxDvrg