Gabriel Preda, dr.ing, Data scientist în la compania de software Endava și Dr. Ionuț Poeană, medic specialist nefrolog într-un Centru de hemodializă din Călărași, ambii voluntari la Rețeaua de Solidaritate au fost invitații Corinei Negrea la Radio România Cultural în emisiunea “Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe”
Cum recunoastem fake news-urile? De ce au fake news-urile așa un mare succes? Cum le demontăm? Cum se poate face detecția automată a fake news-urilor, folosind machine learning?
Dr. Ionuț Poeană e medic specialist nefrolog într-un Centru de hemodializă din Călărași (iar de la 1 noiembrie – și în Spitalul județean Călărași). A predat educație medicală și cursuri de prim ajutor în cadrul ONG ului Medigate, a câștigat Premiul pentru inovație medicala în cadrul congresului Asociatiei Europene de Management al Sănătății, European Health Management Association, EHMA (https://ehma.org/) din Budapesta în 2018. Din 2019 până in 2021 a lucrat în Spitalul universitar din Lund, Suedia, iar odată cu pandemia a venit în țară (la începutul anului 2021).
Gabriel Preda dr.ing, Data scientist în cadrul unei companii de software din România. După un doctorat în computational electromagnetics (modelare numerică a problemelor de camp electromagnetic), în urmă cu 20 de ani, lucrează în cercetare în Japonia, aplicând tehnici de Machine Learning în control nedistructiv. Continuă în cercetare aplicată și dezvoltare software în industrie, tot în Japonia. După întoarcerea în România (2005), fondează două companii de tehnologie, predă la Politehnica din Bucuresti și are roluri de management în dezvoltare software. În urmă cu câțiva ani, a început să activeze în Data Science, fiind în prezent Principal Data Scientist la Endava.
Urmăriți înregistrarea video aici