Activitatea noastră este dedicată sprijinirii pacienţilor oncologici, pacienţilor propuşi pentru transplant, a copiilor cu patologii cardiace grave care reprezintă cazuri complexe și care au nevoie de transport medical. Ne confruntăm cu decizii dificile, cu aspecte legate de gestionarea membrilor familiei care sunt însoțitori, cu oboseală, teamă, dar și speranță în drumul salvator către clinicile care vor salva aceste vieți.
România se află încă în perioada de stare de alertă, stare care s-a prelungit cu o lună, iar zborurile comerciale sunt implicit restricţionate în continuare. Ne aflăm practic într-un interval de 28-29 de zile în care zborurile ar putea avea un orar, nu înseamnă că revin la programul normal, doar că ar exista un orar. Asta înseamnă ca, deocamdată, tot ce înseamnă transport medical este afectat şi restricţionat complet, deoarece companiile aeriene nu efectuează momentan zboruri de linie, normale.
De la începutul crizei, Asociaţia Blondie şi-a asumat să repatrieze cetătenii români, copii şi adulţi, rămaşi în clinici în străinătate după încheierea tratamentelor efectuate (pacienţi operaţi, pacienţi oncologici). Pacienţii erau externaţi neavând nicio formă de cazare în localităţile în care erau şi nu aveau nicio modalitate de transport pentru a reveni în ţară.
Astfel, Asociaţia “Blondie” a organizat:
- 5 zboruri de repatriere pentru 7 persoane
- 2 zboruri pentru pacienţi care trebuiau să ajungă la clinici în Europa.
Toate aceste zboruri au fost zboruri private. Costurile călătoriilor aeriene s-au ridicat la 107.300 Euro, iar sceastă sumă a fost plătită exclusiv din donaţii şi sponsorizări ale asociaţiei.
Acum însă, odată cu redeschiderea clinicilor de specialitate din străinătate, există o cerere tot mai mare pentru transport către Europa şi aceste centre de tratament, din partea pacienţi lor care nu pot fi trataţi în România, pentru că în țară afecţiunile de care suferă nu își găsesc rezolvare medicală necesară.
În 2018, conform CNAS, au plecat la tratament în străinătate 684 de cetăţeni români, prin formularul E112 (S2 în Uniunea Europeană).
Formularul S2 acoperă toate cheltuielile de tratament într-o clinică dintr-o ţară europeană, dacă există un raport medical care confirmă că afecţiunea nu se poate trata în ţara de origine. Dar formularul nu acoperă şi transportul.
Dacă în 2018 în medie au plecat 2 pacienți pe zi pentru tratament (cei mai mulți spre spitale din Italia şi Germania), în 2020, dacă ar exista doar 10% din acest număr de 684 de solicitări, deja ar fi un efort imposibil de acoperit prin zboruri private.
Aceste zboruri sunt necesare pentru că România nu are ambulanţă aeriană, în nicio formă. Nici în sistem public, nici privat. Există o ambulanţă SMURD, dar care nu este licenţiată să efectueze curse în afara ţării, decât pentru situaţii de urgenţă (catastrofă).
În acest context, Asociaţia Blondie doreşte să susţină în continuare zborurile private, iar pentru că cererea este atât de mare, este nevoie de un avion privat, al asociaţiei. Un avion care să fie la dispoziţia oricărei persoane care călătoreşte în scop medical.
Dorim, prin acest articol să tragem un semnal de alarmă asupra acestei probleme şi să cerem ajutorul societăţii civile.
În acest sens, vă rugăm să susţineţi acest proiect făcând o donaţie la:
IBAN: RO37INGB0000999909096711 – RON
IBAN: RO34INGB0000999909096765 – EUR
Titular cont: ASOCIATIA BLONDIE – IMPARTE PENTRU ALTA PARTE
Banca: INGB CENTRALA
SWIFT: INGBROBU
BIC: INGB
https://www.paypal.me/asociatiablondie
http://www.asociatia-blondie.ro/
Vă mulţumim că ne ajutaţi să nu lăsăm pe nimeni în urmă.