”Tragicul bilanț” este expresia intrată în obișuința prezentatorilor media. De prea mulți ani adăugăm bilanț după bilanț, fiecare cu cifrele sale de victime. Colectiv ne-a înfierat în memorie fatidicul număr 65, cei pentru care, din ce în ce mai puțini, aprindem o lumânare și șoptim o rugă de iertare. Sau expediem o coroană, direct de pe terenul de golf.
Înainte de Colectiv, a fost incendiul de la Maternitatea Giulești. 16 august 2010. O priză împrovizată a declanșat focul în care șase vieți abia venite pe lume s-au pierdut. Alți cinci bebeluși au supraviețuit incendiului și medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu s-au luptat cu îndârjire ca ei să trăiască. Tratamentul sechelelor a continuat ani de-a rândul și îi mai așteaptă intervenții chirurgicale, pe măsură ce cresc.
“Avem tot ce ne trebuie” declarația arogantă a unui ministru a devenit corolarul incompetenței și minciunii, pentru că atunci am început să contabilizăm ce avem și ce ne lipsește în spitale atunci când lovește dezastrul. Avem bacterii ucigașe cuibărite în pereți, echipamente vechi, dezinfectanți diluați, 10 paturi pentru arși în toată țara (2016) și condiții mult sub standardele adecvate de îngrijire pentru pacienții ”mari arși”. Am mai avut mecanisme de suport în caz de dezastru, care au salvat vieți prin transferul răniților în centre specializate de arși din Europa. De atunci până azi, au mai fost înființate câteva paturi specializate pentru marii arși,la Timișoara, Iași și București, totalizând 24 de locuri. În România, media anuală de pacienți cu arsuri grave este de 400, iar un pacient care supraviețuiește complicațiilor ocupă un loc luni de zile. În 2017, minerii de la Uricani, victime ale exploziei din mină, nu au supraviețuit.
Avem spitale vechi, care nu îndeplinesc normele de siguranță și spitale pe hârtie. Suprasolicitarea și starea precară a infrastructurii sanitare și-au arătat adevărata dimensiune în criza sanitară Covid-19. Incendiu după incendiu, într-un interval scurt, fiecare cu propriul bilanț tragic. Toate au în comun vulnerabilitatea sistemelor de alimentare cu energie electrică și utilizarea tratamentului cu oxigen pentru pacienții cu afectare pulmonară.
A trecut un an de la focul din secția ATI a Spitalului Piatra Neamț. Bilanțul îl cunoaștem: două saloane, 16 pacienți înghesuiți într-un spațiu conceput pentru doar 12, ceea ce a îngreunat evacurarea lor. Nouă din ei au murit în incendiu, încă șase au fost răniți și doar unul a supraviețuit. Medicul ATI Cătălin Denciu a intrat în saloanele cuprinse de flăcări, încercând să salveze pacienții. A suferit arsuri extinse după ce echipamenul de protecție purtat a luat foc. A fost transferat la un centru specializat pentru mari arși din Belgia, Spitalul Militar Regina Astrid unde a primit toate îngrijirile adecvate stării sale, cu toată amploarea traumei suferite. A revenit în țară după multe luni de tratamente și recuperare, aflând că nu beneficiază de concediu medical și că este chemat în fața organelor de anchetă penală. În țara dezastrului sanitar, ne acuzăm eroii.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat la sfârșitul lunii octombrie că a început urmărirea pentru ucidere din culpă față de foștii manageri ai Spitalului din Piatra Neamț și a șefilor de secții. Raportul care conține cauzele și concluziile în privința incediului încă nu este cunoscut în totalitate, la fel ca raportul din cazul Colectiv.
În acest an de pandemie toate spitalele suport Covid-19 din țară, cu instalațiile electrice vechi, subdimensionate, supra-aglomerate de pacienții care au umplut până și holurile unităților sanitare pentru o gură de oxigen, sunt în risc crescut de incendiu.
Combinația atmosferă cu concentrație mare de oxigen – scântei sau scurt-circuite este rețeta sigură și letală. Nu doar spitalele Covid sunt în risc, ci toate cele în care infrastructura și lipsa măsurilor de siguranță la foc sunt depășite.
Decembrie 2020, la scurt timp după Piatra Neamț, un pacient a decedat în incendiul declanșat la Spitalul de Psihiatrie Socola, iar în ianuarie vine rândul Spitalului de psihiatrie Roman, unde nu s-au înregistrat decese, doar cu intoxicații cu fum suferite de două asistente. Tot în ianuarie la câteva zile distanță are loc un incident la Gătaia, într-un salon suport covid, fără victime.
În incendiul de la Institutul Matei Balș din București au decedat patru pacienți. Peste 100 de bonavi Covid-19 au fost evacuați, iar haosul instaurat, lipsa organizării și transparenței de care s-au lovit familiile au demonstrat o dureroasă lipsă de empatie.
În martie a venit rândul Spitalului de Psihiatrie Craiova, în urma căruia s-au accidentat medicii care s-au evacuat pe geam, de la etajul 1. Apoi în aprilie, la Slatina, în alt spital de psihiatrie a izbucnit focul și câteva persoane au suferit intoxicații cu fum.
24 iulie: Spitalul Județean Constanța, incendiu pornit de la un bloc operator, fără victime. Dar pe 1 octombrie, la Spitalul de boli infecțioase izbucnește un incendiu la Secția ATI în urma căruia nouă persoane au decedat.
Cel mai recent incident s-a petrecut acum câteva zile, la Ploiești, unde incendiul de la Spitalul suport Covid Movila a luat două vieți.
Azi un incident similar s-a petrecut în Bulgaria, trei pacienți au decedat la Spitalul Covid din Sliven.
La un an de la incendiul Spitalului din Piatra Neamț, facem un nou tragic bilanț al nepăsării, incompetenței și corupției, plătite de nevinovați în vieți și durere. Fiecare leu furat din sistem, fiecare funcție ocupată pe criterii de partid, nu de competențe, procedurile de siguranță inexistente sau nerespectate, toate s-au petrecut cu complicitatea noastră, a celor care am tăcut și lăsat să se întâmple.
Ajunge! Nu mai priviți în lături la nedreptăți, incompență și nepăsare. Nu mai permiteți furtul, devalizarea și căpușarea sistemului de sănătate. Să facem de acum un bilanț pozitiv, al vieților salvate, spitalelor funcționale și dotate corespunzător. Al medicilor dedicați cărora să le arătăm respect.
Multă sănătate și putere, domnule doctor Cătălin Danciu.
Referințe:
- European Burn Centers – Burn Centres in Europe https://www.euroburn.org/burn-centres/
- România: 11 incendii în spitale în mai puțin de un an, pe fundalul pandemiei de Covid-19.
Radio Europa Liberă Moldova, 12 noiembrie, 2021 https://moldova.europalibera.org/a/romania-incendii-spitale-covid-/31557841.html - Comunicat de presă Ministerul Sănătății: 3 noi paturi pentru mari arși, aprobate la Spitalul Clin…
Ministerul Sănătății: 3 noi paturi pentru mari arși, aprobate la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”
22 martie 2021 http://www.ms.ro/2021/03/22/ministerul-sanatatii-3-noi-paturi-pentru-mari-arsi-aprobate-la-spitalul-clinic-de-urgenta-bagdasar-arseni/