Colegul nostru Flavius-Cristian Mărcău, de la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, a realizat împreună cu alți doi cercetători un studiu privind refuzul vaccinării împotriva COVID-19 în România [1]. Studiul a fost efectuat online. Din numărul de repondenți, s-a selectat un eșantion reprezentativ de 650 de persoane care nu fuseseră vaccinate împotriva COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 16 și peste 65 de ani, care locuiesc în mediul rural sau urban, cu diferite niveluri de educație și care au trecut (sau nu) prin boala COVID-19.
În prezent, în primele două luni ale anului 2022, România încă are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană, sub 45% din totalul populației. Refuzul vaccinului anti-COVID-19 de către o parte a populației României devine o barieră împotriva controlului și stopării virusului SARS CoV-2 care este deosebit de infecțios. Evoluția rapidă a vaccinurilor COVID-19 a creat confuzie în ceea ce privește sănătatea și siguranța. Mulți cetățeni români refuză vaccinarea din cauza temerilor generate de incertitudinile bazate pe informațiile obținute din știrile false, în combinație cu încrederea scăzută în medici și în sistemul medical românesc.
În studiul acesta s-a dorit identificarea corectă a factorilor determinanți din spatele refuzului vaccinării, oferind astfel o analiză sociologică relevantă ce ajută la înțelegerea acestui fenomen. Analiza a demonstrat faptul că 81% dintre respondenți au încredere în vaccinurile obligatorii din schema națională și 57,3% au încredere în cele opționale, altele decât vaccinurile anti-COVID-19 (precum Rotavirus, Hepatita A și B, Gripă, Meningococ, Pneumococic etc.) și au mai puțină încredere în vaccinurile anti-COVID-19. Studiul dezvăluie, de asemenea, un procent foarte mare de respondenți care au încredere foarte mare în afirmațiile din știrile false, indiferent de canalele pe care acestea sunt promovate.
Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt în prezent principala armă viabilă în lupta împotriva pandemiei, dar rata scăzută de vaccinare în unele țări precum România și Bulgaria, în comparație cu restul Uniunii Europene, pune o presiune extremă asupra sistemului medical. Politica de vaccinare a României nu a reușit să convingă oamenii să se vaccineze împotriva COVID-19 în număr mare. Astfel, o rată scăzută de vaccinare în rândul populației duce la un număr mare de persoane infectate, de persoane internate în secțiile de anestezie și terapie intensivă (ATI) și de persoane decedate raportate zilnic.
La momentul celui de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19, România a trecut printr-o criză medicală fără precedent. Sistemul medical s-a apropiat de colaps. Sistemul de sănătate a fost aproape de colaps și în timpul celui de-al patrulea val, când numărul de paturi din secțiile de anestezie și terapie intensivă (ATI) dedicate pacienților cu COVID-19 a fost aproape în întregime ocupat, iar numărul tot mai mare de decese raportate zilnic a atins cote alarmante, după cum se poate observa din următoarele diagramă.
Astfel, acest studiu a identificat un numitor comun, o „frică de vaccin”, determinată de teoriile conspirației, lipsa de educație medicală sau pur și simplu teama de noutate. Focarele de COVID-19 pot fi controlate sau oprite prin vaccinarea rezidenților, dar respingerea vaccinului ridică probleme serioase și mută presiunea asupra sistemului medical din România, care inevitabil se va prăbuși la un moment dat. Prin urmare, având în vedere că România are încă o rată de vaccinare foarte scăzută, este important să înțelegem corect „de ce” refuză oamenii vaccinarea împotriva COVID-19, fiindcă astfel se poate modela o politică serioasă de vaccinare și pandemia se poate termina mai repede. Acceptarea vaccinării împotriva COVID-19 este un pas foarte important spre controlul focarelor de COVID-19 în comunitate, scăderea internărilor în spitale și a deceselor.
Referințe
[1] Flavius-Cristian Mărcău, Sorin Purec, George Niculescu, “Study on the Refusal of Vaccination against COVID-19 in Romania”, Vaccines 2022 (2022) 261 (publicat: 9 Februarie 2022)
Articole pentru aprofundare rapidă
- Crina Petec Călin, „Despre vaccinare, imunizare și paradoxul românesc al neîncrederii în știință”, Rețeaua de Solidaritate & Radio România Cultural – Corina Cernea în emisiunea „Diaspora. Dincolo de granițe” (publicat: 5 Noiembrie 2021)
- Iulia Constantin, „Imunitatea de grup”, Rețeaua de Solidaritate (publicat: 15 Iunie 2021)
- Mihai Bucur, „Doar o intrebare: De ce te-ai vaccinat?”, Rețeaua de Solidaritate (publicat: 6 Ianuarie 2021)
- Tudor Toma, „OPINIE – Tudor Toma, medic pneumolog român în Marea Britanie”, Rețeaua de Solidaritate (publicat: 4 August 2020)
- Ionut Poeană, „E vaccinul obligatoriu contra CoVID o idee bună?”, Rețeaua de Solidaritate (publicat: 20 Iulie 2021)
- Mihaela Sava, „O treime din cei infectați cu Covid 19 nu dezvoltă simptome și îl pot da mai departe fără să știe”, Rețeaua de Solidaritate (publicat: 9 Mai 2020)
- Cătălin Constantinescu, „Virusurile, molecule pseudo-vii …”, Rețeaua de Solidaritate (publicat: 11 Mai 2020)
- Cătălin Constantinescu, „Testarea moleculară: cum se face și de ce apar rezultate false. Putem vorbi de un vaccin?”, Rețeaua de Solidaritate (publicat: 11 Mai 2020)
Comments 1