Tema problemelor întâmpinate de muncitorii români aflați la muncă în state membre ale Uniunii Europene rămâne de actualitate, mulți dintre aceștia găsindu-se în situații precare, în contextul crizei sanitare. O informare corectă și la timp poate reduce riscurile existente, prevenind situațiile în care drepturile nu sunt respectate, motiv pentru care mai multe organizații, grupări civice și politice s-au mobilizat pentru a îndruma și ajuta în acest sens.
Împreună cu colegii de la Rețeaua de Solidaritate, am scris acest studiu de caz referitor la situația mai multor români care lucrează în Republica Cehă, stat al Uniunii Europene în care se află mulți concetățeni de-ai noștri, dar despre care s-a vorbit mai puțin. Colegi ai noștri cunoșteau deja situații ale unor români care aveau contracte și întâmpinau probleme cu angajatorii lor, astfel că i-am contactat și le-am oferit sprijinul.
Cazul 1. Un muncitor român, angajat al unei agenții intermediare (companie internațională) a fost anunțat în timpul concediului medical că i-a fost desfăcut contractul de munca. Persoana în cauză este aptă de muncă și avea un contract valabil până la sfârșitul anului acesta. Ceea ce își dorește să obțină este un salariu compensatoriu pentru perioada din contract pe care angajatorul nu a respectat-o.
Cazul 2. Un grup de români care lucrează în construcții, angajați tot printr-un intermediar, nu și-au primit salariile pe mai multe luni de la agenția respectivă. În luna aprilie, au fost transferați de la o agenție intermediara la o alta, pentru a lucra la același client final și, în ciuda insistențelor lor, fostul angajator nu și-a respectat obligațiile contractuale.
Iată, pas cu pas, relatarea demersurilor pe care le-am întreprins în aceste 2 săptămâni pentru a le oferi suport concret conaționalilor noștri.
- Am contactat “Ambasada României din Republica Cehă“. Pentru primul caz, recomandarea a fost de a apela la un profesionist al dreptului, deoarece soluționarea legală a acestei probleme excede competența unui inspectorat al forțelor de muncă. Față de al doilea caz, consulul a contactat agenția intermediară pentru a recomanda, în mod amiabil, să fie achitate salariile restante datorate lucrătorilor. Consulul s-a angajat, de asemenea, la efectuarea unor diligențe pe cale oficială, în sprijinul muncitorilor români. Până în acest moment însă, agenția s-a rezumat la a promite muncitorilor că va plăti salariile, dar fără a face ceva efectiv (până în acest moment).
- Am trimis o corespondență electronică conținând descrierea problemelor compatrioților noștri către un europarlamentar din grupul Renew Europe, care a răspuns prompt, confirmând că se va apleca asupra acestor probleme, împreună cu ceilalți colegi europarlamentari. Suntem în așteptarea unei actualizări a situație, din partea lor.
- Am contactat “CMKOS” (Českomoravská konfederace odborových svazů), cel mai mare sindicat muncitoresc din Cehia. Din păcate, CMKOS nu poate acționa în aceste cazuri deoarece muncitorii respectivi nu sunt membri ai sindicatului. Au oferit însa câteva îndrumări cu privire la calea de urmat pentru a obține o rezolvare și vom reveni pentru a solicita detalii în legătură cu remediile legale în astfel de situații. Astfel, vom putea sfătui în legătură cu înscrierea într-un sindicat, cu toate că implică niște costuri financiare prin cotizații, însă apartenența la un sindicat conferă avantaje din perspectiva apărării drepturilor salariaților..
- Am contactat “Oficiul de Stat al Inspecției Muncii din Republica Cehă” (Státní úřad inspekce práce České republiky), dar și “Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale din Republica Cehă” (Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky). Am întâmpinat dificultăți la telefon, datorită barierei lingvistice, în convorbirea cu Inspectoratul, așa că am tradus sesizarea cazului cu ajutorul unor prieteni cehi și am trimis-o prin email. În schimb, persoana de contact de la Ministerul Muncii cunoștea limba engleză și m-a ajutat urgentând preluarea sesizării de către inspectorat.
- Inspectoratul (Státní úřad inspekce práce České republiky) a răspuns cererii în decurs de 2 zile. În ceea ce privește primul caz, au recomandat ca persoana în cauză să se prezinte la sediul instituției din Praga pentru a i se analiza problema în mod detaliat și pentru a i se oferi consultanță. De asemenea, a fost menționat articolul din Codul Muncii care interzice concedierea unui angajat în perioada concediului medical și posibilitatea ca acest caz să se rezolve pe cale juridică. Referitor la cazul grupului de români care nu și-au primit salariile, inspectoratul a redirecționat către departamentul care acoperă regiunea Boemia Centrală, având în vedere faptul că locul de muncă al românilor se află în afara orașului Praga. Sesizarea a fost trimisă la următoarea instituție, unde s-a confirmat înregistrarea joia trecută și suntem în așteptarea unui răspuns.
Între timp, în urma sfaturilor primite din partea unor persoane cu experiență în domeniul juridic sau al protecției sociale, urmează să contactăm ONG-uri și firme de avocatură care ar putea oferi servicii pro bono în Cehia.
Aceste două săptămâni în care am direcționat eforturile noastre pentru a ne sprijini conaționalii, au readus în memorie istoria prieteniei vechi dintre România și Cehia, care antedatează evenimentele din 1968, pe atunci Cehoslovacia. În răsăritul Cehiei, în regiunea Moravia, există o populație minoritară de români, așa numiți vlahi ai Moraviei. Chiar în limba cehă, regiunea se numeste Valašsko, fiind o fostă « Românie populară » întemeiată posibil între secolele X și XVII de către păstorii români stabiliți atunci la granița dintre Moravia și regatul Ungariei.
În zilele noastre în Cehia lucrează mulți cetățeni români, în domenii precum IT, comerț, dar mai ales în construcții sau în agricultură. Și în Cehia, la fel ca în alte state ale Uniunii Europene, munca la negru, salariile neplătite sau orele suplimentare neremunerate reprezintă din păcate o practică destul de des întâlnită.
Ca o concluzie, având în vedere faptul că limba cehă este de circulație restrânsă, ar fi util ca misiunea diplomatică a României în Cehia să se bucure de activitatea unui atașat pe probleme de muncă și sociale. Un astfel de post ar putea facilita, intermedia comunicarea cu autoritățile locale și realiza demersuri pe lângă instituţiile cehe cu atribuţii în domeniul muncii şi asigurărilor sociale, pentru a se informa asupra situaţiei în care se află muncitorii români şi pentru confirmarea respectării drepturilor acestora. Dar, până la împlinirea acestui deziderat, scopul nostru este să ajutam toți acești oameni, fără a-i implica în cheltuieli și deplasări inutile, dată fiind situația lor delicată.
Referințe:
- Comisia Europeană, “Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune“, document oficial al Uniunii Europene publicat on-line; https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=ro&catId=82
- EUR-Lex – Acces la dreptul Uniunii Europene, “Informarea lucrătorilor asupra condițiilor de muncă în UE“, document publicat on-line; https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=LEGISSUM:c10811&from=RO
- Comisia Europeană, “Lucrători detașați in UE“, document oficial al Uniunii Europene publicat on-line; https://europa.eu/youreurope/citizens/work/work-abroad/posted-workers/index_ro.htm
- Guvernul României, “Ghidul lucrătorului român în Cehia“, publicat on-line de Ministerul Muncii și Protecției Sociale; http://mmuncii.ro/j33/images/Documente/Munca/MobilitateaForteiDeMunca/2014-ghiduri/2014-01-01_Ghid_Cehia.pdf
- Guvernul României, “Ghidul lucrătorului român în statele membre ale UE“, publicat on-line de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (ultima actualizare: 27 aprilie 2020); http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/munca/52-mobilitatea-fortei-de-munca/3132-2014-01-01-ghiduri-lucrator-ro-ue
- Alina Totti, “Informații de interes pentru muncitorii români aflați în străinătate sau care urmează să plece în perioada următoare“, publicat on-line de USR Diaspora (05 mai 2020); https://diaspora.usr.ro/informatii-de-interes-pentru-muncitorii-romani-aflati-in-strainatate-sau-care-urmeaza-sa-plece-in-perioada-urmatoare
- Vlahia Moravă, https://ro.wikipedia.org/wiki/Vlahia_Morav%C4%83
Weblink-uri utile:
Ambasada României în Republica Cehă, https://praga.mae.ro
Adresa: Strada Nerudova nr. 5, Mala Strana, 118 00, Praga 1
Telefoane pentru informații consulare: +420 257 532090; +420 257 533965; +420 257 530426.
E-mail: praga@mae.ro, contact@informatiiconsulare.ro
Telefon de urgență: +420 607 078 501 (număr de telefon destinat exclusiv cetăţenilor români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă: accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar. La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare.
La numărul de telefon +40 21 431 20 59 se oferă informații și se preiau solicitări de asistență consulară în contextul epidemiei COVID-19.
Českomoravská konfederace odborových svazů, www.cmkos.cz
Confederația sindicală Ceho-moravă
Adresa: nám. W. Churchilla 2, 130 00 Praha 3
Department International: Lucie Studničná
Telefon: +420 234 462 138
E-mail: international@cmkos.cz
Státní úřad inspekce práce, http://www.suip.cz
Oficiul de Stat al Inspecției Muncii din Republica Cehă
Pentru documente în română: http://www.suip.cz/romanian-documents
Adresa: Kolářská 451/13, 746 01 Opava
Telefon: +420 950 179 101, +420 553 626 672
E-mail: opava@suip.cz
Ministerstvo práce a sociálních věcí, https://www.mpsv.cz/o-mpsv
Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale din Republica Cehă
Pentru documente în română: http://www.suip.cz/romanian-documents
Adresa: MPSV ČR, Na Poříčním právu 1/376, 128 01 Praha 2
E-mail: posta@mpsv.cz